Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Bak Rita: Turczi-íróiskola ajánló

 

Az alábbi szerzők a Turczi István vezette íróiskola- röviden- Turczi-íróiskola legfiatalabb növendékei.

A fiatal szerzők a Különjárat, illetve a Múzsa-csoport tagjai, 4-5 éve járnak rendszeresen az íróiskolába. A szemináriumokat a Bálint Házban, illetve a Vendel Házban tartják.

Több szerző már máshol is publikált.

Először Kovács Asztrikot, Nagy-Szergő Gergelyt és Vincze Erikát szeretném bemutatni, majd a következő hetekben az íróiskola további hét diákját.

Kovács Asztrik, harmadéves pszichológia szakos hallgató. Vasárnapi ebéd maradékok című versében szürreális elemek találhatók: „ és fagyis dobozba csomagolt ebéd maradékok,/szétszakadt szalvéta és/nóta foszlányok közül ásott elő/a Corvin-negyed éjszakai buszmenetrendje”

Nagy-Szegő Gergely versei negatív létállapotot mutatnak be. A Nem intek és ledöntenek című versekben ez jól érzékelhető, ez jól látható az alábbi idézetekben: „nem búcsúzom babám/csak szépen meghalok/hasamba léket vágnak/a hentes angyalok”

Vincze Erika Alma és Gombóc című versei egy igen tehetséges alkotó költeményei. Vincze Erika versei kötött stílusban íródtak. „Szürke beton van. Tél közeleg, csontban vacogó tél. /Almát, krumplit a spájzba, szomorkás bábfejeket hoz. „Az alma mint gyümölcs kibontásából jut el a költő az élettelen tárgyakig és a tél jellemzéséig.

A Gombóc című versben a gombóc a torokban felmerülő szorító érzésre utal. „Elhalványodik arcom,/fulladozom. Gombóc. Nem jön, csak nyomja tüdőmet./Mázsás válaszok. Adj kis időt, hogy nagytakarítsak./ Félek, most egyedül kell.”

A három pályakezdő költő nagyon ígéretes tehetség, a Holdkatlan nagy örömmel közli őket.

Bak Rita, szerkesztő

  
  

Megjelent: 2015-12-03 07:01:23

 

Bak Rita (1974, Budapest) költő

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat szerkesztője.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.