Videó

A tegnap.ma videója
Keresés a honlapon:


Elhunyt Kántor Zsolt

 

 

 

Elhunyt Kántor Zsolt

 

 

Mély megrendüléssel értesültünk állandó szerzőnk, Kántor Zsolt haláláról. Egy februári esszéjével búcsúzunk. Őszinte részvétünk családjának!

 

Kántor Zsolt

Holdkatlan-szöveghelyek

Az ihlet forrása, vadonatúj inspiráció

 

Most elkerülik a tudatalatti könyvtárat az álmok, csak akarat van és radikális eklektika, nincs idő, csak vakuvillanás és egy szép, női akt, Könnycseppkő-barlang, derűs festmény a kanapé felett. Hold alakú dió, Szamóca-asszonáncok, gyógyszerek után nyúló kéz, most épp belepiszkál az alakuló festménybe egy kopott ecsettel, mártogatja a kékbe, majd vért ken a szétmázolt, szürke égboltra. Bánat-műterem. S sziporkázó, míves frigyládává válik a gondolattól, amit egyetlen pillanat alatt beleültet a szívbe a szellem. A zongorán fekvő regényből kiszökik a lelkesedés a vágyakozás a szoba atmoszférájába, Mozart, Haydn és Debussy kottáiból hajtogat papírrepülőket a szelekkel betolakodó alkonyat. Valaki végre csokorba szedte szavaink. Rendnek érezzük a semmittevést, ragyog az örömtől a boldog időpocsékolás. A reklámok most rémálmoknak tűnnek, mintha a zakó zsebében is igazi háború zajlana, a kulcscsomó felsérti a hüvelykujjam, a morzsák és a fogpiszkálók szúrják a tenyeremet. Amit a fejedre tettem hajnalban, mert kérted, úgy aludtál el. Majd eltelik egy félóra, és korábbi énemet visszakapom. Kellemes és kreativitással teli éj. rezignáció-mentes. Tiszta út. A kanapén Jézus lapozgatja a Kék szótövek verseit. Sáron rózsája, színarany gyertyatartó áll a tudatszoba küszöbén. A törvény kedvelőinek nagy békességük van. „Nincs bántódásuk.”

(2023-02-10. Életem legjobb csütörtökje.)

 

 

 

  
  

Megjelent: 2023-10-10 21:00:00

 

Kántor Zsolt (1958-2023) költő, író, szerkesztő, pedagógus

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.