Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Bánosi György: A három arculat

 

 

 

 

A három arculat

Az első katlana: a tengődés másnapossága, az alvajáró tetszhalál. Kielégítetlenül tátong az alaktalanul nyúló anyag vonzásában, vakon tapogatózik az egyszeregy csapdájában, a perc kaméleon-színeit ölti fel magára, arctalanul simul a példánnyá töpörítő határok közé. Falánk rovar-szem les rezzenéstelen.

 

A második színpada: a színekben tobzódó, alakváltó élet, a veszélyes kaland, a mindenütt megbúvó váratlanság. Csalókán felcsillantja a lányból rádsütő kacérság, a verset átlélegző ihlet, a borban forró mámor, a suhancban incselkedő kacagás. Visszhangban megéledő tündér évődik veled.

 

A harmadik menedéke: a lélek delelő szélcsendje, a megrendülés leboruló perce, a meghittség egymásba lényegítő pillanata. Feltöretlen őrzi a jőszágok s kisdedek bizalma, az esetlenen meginduló részvét, a szeretetből szétsugárzó, a lehetetlen válaszfalán átezüstlő türelem. Ritka ajándék tartogatja magát, hogy részesülj belőle makulátlan ünnepen.



  
  

Megjelent: 2022-06-11 20:00:00

 

Bánosi György (1953) költő, író, tanár

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.