Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Sztaskó Richard: Képek

 

 

 

 

 

Képek

 

(1)

Hajnalodik. Az Öreg a konyhaasztal mellett ül, előtte üres vizespohár, az alján kávézacc. A hamutálban elnyomott csikk füstölög. Szól a rádió, híreket mondanak, majd időjárás-jelentés.

 

(2)

Disznók topognak az ólban, a deszkákhoz nyomulnak. Hangos röfögés. Lábuk alatt latyakos trágya, átázott szalmaszálak. Az Öreg a fészerben áll. Habarcsos kanállal egy nagyobb zsákból darát mer egy vödörbe. Lehajol, a kanalat a falhoz támasztja, fölemel a földről egy műanyag palackot. A palackból a vizet beleönti a vödörbe. A palackot a lába mellé helyezi, felvesz egy botot, megkavarja a vödör tartalmát. Miután végez, kilép a fészer ajtaján és az ólhoz ballag. A disznók hangos röfögéssel üdvözlik az Öreget. A vödör tartalmát, áthajolva az ól legfelső deszkáján, beleönti a krumplihéjjal teleszórt vályúba. A disznók csámcsogva falatoznak. Az Öreg megsimogatja a hátukat, tenyerével végigpaskolja őket.

 

(3)

Az Öreg a teraszon ül. Balról egy kisfiú, jobbról egy kislány karolja át a vállait. Mereven néznek előre, fénykép készül. Nem messze tőlük egy idős asszony.

 

(4)

Az Öreg és a kisfiú az ól előtt áll. A disznókat nézik. A kisfiú egy tálból krumplihéjat szór be az állatoknak. Az Öreg megsimogatja a kisfiú tarkóját. A disznók egymáshoz dörgölőzve esznek. A kisfiú újabb adag krumplihéjat vet az állatok elé. Az Öreg benyúl az ólba, megsimogatja az egyik testes koca hátát.

 

(5)

Az Öreg az utcán lépked. Fiatal lány jön vele szemben biciklivel. Kölcsönösen biccentenek egymásnak, az Öreg elmosolyodik. Az ég tiszta kék, nincs egy darab felhő sem. A Nap zavartalanul szórja sugarait. Dél van. Az Öreg megérkezik a kocsmához. Lemegy a lépcsőn, belép a kitárt ajtón. Odabent ismerős arcok: a kertszomszéd, a gázpalackos és a rendőr. A hátsó helyiségből hangok szűrődnek ki: fiatalok biliárdoznak, csattognak a golyók, a zenegép recsegve szól. Az Öreg beljebb lép, kezet fog az ismerőseivel, majd leül közéjük a pult mellé. Szó nélkül biccent a lánynak, aki söröskorsót vesz elő, odalép a hűtőhöz, kivesz egy üveg fehérbort, háromnegyedéig tölti a korsót, majd a poharak melletti szifonból szódát ereszt a borra. Az Öreg hatalmasat kortyol. A rendőr jogról és igazságról beszél. Az Öregnek erről a nagyapja jut eszébe, akit még jóval a születése előtt akasztottak fel.

 

(6)

Az Öreg a fészerben pakol. Üres ládákat rak egymásra, az egyik sarokba tornyozza őket, három oszlopot is felhúz, mire végez. Kilép a szabadba. A földön fekvő ládákban almák. Érett, piros gyümölcsök. Megfogja az egyik ládát és elindul vele. Léptei nyomán apró homokfellegek libbennek fel a földről. Az Öreg fütyörészve lép ki a kiskapun. A kerítés mellett lovas szekér, a lovak a földből kinőtt gazt legelik. Az Öreg csettint nekik a nyelvével, a lovak felhorkannak. Az Öreg a szekér végéhez lép, felrakja a ládát. Levesz egy almát, megtörli az ingjével, beleharap, rág, majd nyel. A lovak mellett elhaladva csettint egyet a nyelvével. A lovak felhorkannak. Az Öreg fütyörészve lép be a kiskapun.

 

(7)

A szekér lassan döcög az utcában. A lovak prüszkölnek a nagy melegben. Az Öreg hatalmasat ásít.

 

(8)

Este van. Az Öreg a konyhaasztal mellett ül, előtte vizespohár, az alján kétujjnyi pálinka. A hamutálban elnyomott csikk füstölög. Szól a rádió, híreket mondanak, majd időjárás-jelentés.

 

 

  
  

Megjelent: 2019-09-28 18:00:00

 

Sztaskó Richard

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.