Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Dinók Zoltán: Amikor a sör jót tesz

 

 

 

 

Amikor a sör jót tesz

 

Rejtvényt fejtett, aztán elunta. Mihály nem érezte valami jól magát. Legszívesebben berúgott volna. De ezt Krisztina miatt nem merte. Megmérte a vérnyomását, és az 165-öt mutatott.

– Hú! Meg kell nyugodnom! – mondta magában.

Krisztina éppen a konyhában vasalt és gondolatai egész máshol jártak. Ő nem volt ideges természet, mint az ura, sokkal reálisabban gondolkodott. Mihály eléggé álmodozó természet volt. De Istenem, nem ment vele semmire. Szombati nap volt, egyikük sem dolgozott. Krisztina moziba akart este menni a sógornőjével. Mihálynak nem volt semmi programja, csak a tévé…

Ám ebből elege volt. Mihály kieszelt valamit…

Megmondja őszintén a nejének, hogy magas a vérnyomása s ezért egy-két üveg sör jót tesz majd neki. Így hát kiment a konyhába s miközben rágyújtott, azt mondta:

– Nézd, míg a moziban leszel, addig én megiszok egy-két üveg sört itthon. Azért mert magas a vérnyomásom s az mindig jót tesz neki…

– Az ital jót tesz a vérnyomásnak? Hát… Nem tudom. Ha orvos ezt hallaná…

– Hidd el, jót tesz! Máskor is lejjebb vitte!

– Maximum két sört engedek meg. Oké?

– Rendben. – mondta Mihály.

S Krisztina készülődött. Együtt mentek el a lakásból. Krisztina a mozi felé tartott, az ura meg az italboltba. Mielőtt elváltak Krisztina azt mondta az urának:

– Csak két doboz legyen!

– Hát persze, drágám!

 Ám Mihály négy üveggel hozott. Úgyse tudja meg! – gondolta.  Krisztina kilenckor érkezik haza. Addigra lehúzom ezt a két litert. 

Ahogy hazatért felbontotta az első üveg sört s inni kezdte. Közben betette cd-n a kedvenc slágereit. A két üveggel tényleg hamar végzett, majd eldugta azokat. A vérnyomását pedig egyre jobbnak érezte. Meg is mérte. 140 alatt volt. A másik két sört már nem volt kedve meginni. Mikor Krisztina jókedvűen megérkezett, Mihály gyorsan elővette az eldugott két üveget és megmutatta a vérnyomás eredményét.

Krisztina látta, hogy valóban jót tett neki a sör.

– Biztos kettőt hoztál?

– Hát persze. Hisz láthatod.

– Jól van. Örülök.

– És a film milyen volt?

– Szuper. Ilyen jó vígjátékot már régen láttam.

– Na, akkor megérte a jegy ára.

– Persze.

Másnap Krisztina dolgozni ment a postára. Mihály szabadságon volt. Még dél sem lett, mire a másik két üveg sört is megitta. A vérnyomását azonban magasabbnak érezte a kelleténél. Ismét 165 volt. A nap nagy részén ennyi is maradt. Majd este, amikor bevette a gyógyszert, természetesen lejjebb ment. Krisztina semmi különöset nem látott rajta, miután már hazaérkezett a munkából. Csak annyit mondott:

– Nagyon csendes vagy!

– Miért kiabáljak, ha nincs miért? – válaszolt vissza az ura.

– Gyanús vagy! Csak nem ittál?

– Szó sincs róla!

– Akkor miért vagy olyan kába?

– Nem vagyok én kába.

Krisztina nem hitt neki. A szobájában kicsit szétnézett, megtalálta a két üveget és mutatta az ura orra elé:

– Hát ez meg mi?

Mihály majdnem összerogyott ijedtségében.

– Ne haragudj!

– És a vérnyomásod? Ennyi italtól az már csak magasabb lesz.

Mihály megmérte a vérnyomását. 140 alatt volt. Az ijedtségében nem fel, hanem leugrott. Krisztina látta a vérnyomásmérőn, hogy az rendben van neki.

– Na látod? – büszkélkedett Mihály.

– Maradjon is ennyi! – és magára hagyta.

Mihály meg örült, mint majom a farkának, hogy időnkénti kicsapongása most jól sikeredett. De egy időre nem nyúl alkoholhoz. A nappaliba ment, aztán olvasta tovább a futball híreket.

 

 

 

  
  

Megjelent: 2019-05-17 16:03:18

 

Dinók Zoltán (Kecskemét, 1981) író

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.