Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Csengődi Péter: A biztosíték

 

 

 

A biztosíték

 

Elérkezett a várva várt bokszmérkőzés napja, amikor is Dudlikopf Miklós, az új felfedezett szállt ringbe Tömör Géza ellen, akit szűk körben a szabadkezű húsklopfolónak becéztek. A Kovács Zsigmond körtéri fogadóirodában az emberek arca a nem-értés színeiben pompázott, amikor Dudlikopf betért, és maga ellen tett. A sorban következő hentes, a minden hájjal megkent Zsíros Jenő hamar szagot fogott öklömnyi orrával, és a szagát szétterjesztette a városban. A bunda pletykája hamarosan eljutott a körtér minden szegletébe. A fogadóiroda tulajdonosa családi okokra hivatkozva azonnal be is zárt volna, ha nem állt volna tömött sorokban ajtaja előtt a lincselésre is kész tömeg. Az arénába sem fért be minden úgynevezett „szurkoló„, az emberek a hosszú folyosókon át láncban adták egymásnak tovább az információt. Az első meglepett arckifejezések akkor kezdtek kibontakozni, mikor Dudlikopf kapott két akkora gólt az állára, hogy egy dél-hortobágyi szürkemarha is elterült volna tőle, de ő szinte rezzenéstelenül állta a pofonokat. A hatodik menetnél a közönség már nagyon biztatta, hogy jól sikerült a sportszerűség megjátszása, ideje lenne felvenni a lábtörlő-pózt. Dudlikopf ehelyett finoman elhelyezett egy véraláfutást az ellenfél jobb szemöldöke fölé. A kilencedik menetben Tömör végzetes hibát követett el. Rossz ütemben indította el a jól bevált rohamtámadást, ennek következtében az egyetlen eredmény, amit elért vele, hogy a vártnál is nagyobb lendülettel zuhant bele Dudlikopf jobbegyenesébe. A másfél mázsás test különösebb gondolkodás nélkül zuhant a földre. A bíró még el sem jutott a tízig, amikor a riporterek már a nyilvánvaló győztest faggatták.

Hogyan értékeled a meccset?

Jó volt, mert nyertem – mosolyodott el Dudlikopf, és egy vércsepp kacarászva gurgulászott végig a szája szélén.

Hogyan látod az esélyeidet a jövőre nézve?

Egyelőre nem látok egyik szememre sem.

Igaz, hogy a meccs előtt magadra fogadtál?

Hát'ja! Ja. Felraktam minden pénzem, hogy ha veszítek, legalább a következő havi albérletet ki tudjam fizetni. De ezután a meccs után, azt hiszem, nem lesz többé problémám a pénzre.

 

  
  

Megjelent: 2019-02-24 08:45:59

 

Csengődi Péter (1983) szoftverfejlesztő, író, költő, a Veranda Művészeti Csoport alapító tagja

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat egyik alapítója.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.