Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Horváth János: Villanás

 

 

 

Villanás

 

Éjjel két óra van. Felriad, rosszat álmodott. A telefonja jelzi, üzenete van. Meditál, megnézze, vagy aludjon vissza, ne vegyen róla tudomást? Nem tudja megállni, felveszi. A lány üzent. Ilyenkor soha nem szokta keresni. Ha éppen mindketten fennvannak, néha, ráírnak egymásra.

Szia! Zavarlak?

Szia! Nem.

Nem tudok aludni. Vágyom a halált.

A férfinek hirtelen rossz érzése támad. Hosszú éjszaka lesz.

Viccelsz?

Meg akarok halni. Nincs értelme számomra ennek a nyűglődésnek.

 

Emlékszik, utoljára negyven évvel ezelőtt nézett szemébe egy asszonynak, aki meg akart halni.

Nem tudom, mit mondjak, soha nem voltam ilyen helyzetben. Bármit mondok, olyan, mintha ítéletet mondanék. Beszélhetnék arról, hogy az élet izgalmasabb, mint a halál, hogy a halálból már nincs visszaút, hogy adjon magának egy esélyt legalább.

Te nem akarsz engem megérteni. mondta, és közelebb húzódott. Nincs semmi érdekes az életemben, mintha már mindent átéltem volna. Unatkozom.

Férje pszichiáter, visszament Amerikába. Ott praktizál, itthon bevonták az engedélyét. A felesége nem akart vele menni, csak elintéz néhány dolgot, és jön haza. Ötvenhatos disszidens, ahogy neveztük a szovjet bevonulás után nyugatra menekült magyarokat.

Nekem az a véleményem, hogy mindenki azt kezd az életével, amit akar, de vannak döntések, amelyeket nem érdemes meghozni. A végleges lezárás megmásíthatatlan.

Ne erőlködj, nem érdekel. Most haza kell mennem. Reggel majd hívlak.

Összeszedte a holmiját, beült a kocsijába, és elhajtott. Akkor láttam utoljára. Mérget vett be, elaludt. Később tudtam meg, ez volt a hatodik kísérlete.

 

Nézi a telefonját, és lassan visszatér a valóságba.

Ne bolondozz, szép vagy és fiatal.

Ez csak duma.

Mi a baj? Miért velem beszélgetsz az életed érterméről?

Barátok vagyunk?

Igen, barátok. Éppen rád gondoltam néhány napja. Beszéltünk arról, hogy utaznál, és arra jutottam, talán, még én is megtenném. Tudod, én nem becsülöm a vagyont, a luxust. Nem azért mert nekem nincs, de soha nem hajtottam rá. Még autóm sem volt soha. De utaznék, sehol nem maradnék sokáig, de bejárnám a világot. Többé nem telepednék le sehol. Útközben a legjobb meghalni. Nekem már nem sok maradt.

Ne sajnáltasd magad! Nem bírom azokat az embereket, akiknek van esélye, azt csinálnak amit akarnak, de csak vinnyognak. Nekem nincs esélyem.

Hogy mondhatsz ilyet? Esélye mindenkinek van.

Nekem nincs.

A férfi elgondolkodik ezen. Megpróbálja felidézni, mikor érezte, hogy nincs több esélye? Nem fordult még elő, hogy a legkilátástalanabbnak tűnő helyzetből se lett volna kiút, valamilyen kompromisszumos megoldás. Persze, van olyan, hogy minden összeesküszik, és a baj, baj hátán, csőstül jön.

Mi történt?

Semmi. Ki akarnak lakoltatni.

Nem fizeted a számlákat?

Nem erről van szó. Ez bonyolult.

Időnk van. mondja a férfi, arra számítva, hogy eltereli a lány figyelmét a halálvágyról.

A férjem hitelt vett fel a lakásra, sokat, és lelépett. Angliában van.

Értem. És miért nem fordulsz a hatóságokhoz? Be kell hajtani tőle a tartozását.

Nem lehet, próbáltam.

Értem. Nincs mit tenni. Eladni nem tudod a lakást, így teherrel akár?

Nem. Ő a tulajdonos.

Akkor költözz anyádhoz, és szard le az egészet. keress egy állást, költözz fel Pestre, itt van állás dögivel. a férfi kezd türelmetlen lenni.

Látom, nem értesz, nem akarsz megérteni.

Éppen azt próbálom. Azért beszélgetünk.

Igen, de nekem nincs lehetőségem, nem tudok változtatni az életemen. Neked lenne.

Ezt hogy érted?

Látom, sok rajongód van.

Dehogy. Régi barátok, és figyelik, mit csinálok, ennyi.

Nem egészen. Van, aki féltékeny. Látom.

Az lehetetlen.

Jó, de te akkor is azt kapsz meg, akit akarsz. Használd ki! Élj! Nekem semmi nem jutott.

Itt vagyok én. Én szeretlek!

Hosszú szünet után írt ismét a lány.

Velem ne törődj, majd elmúlik ez az érzés!

A férfi kivár, nem ír azonnal. Arra gondol, hogy nem először került ebbe a hangulatba a lány. csak remélni tudja, hogy nem okozott semmi kárt. A lánynak pszichiáterre van szüksége, és ő nem alkalmas arra, hogy szakszerű segítséget nyújtson. Emberileg persze, megtesz mindent, amit jónak gondol. Nehéz helyzet.

A te előnyöd az, hogy fiatal vagy, fordíthatsz a sorsodon.

Ne mondj ilyet!

Jó. Van egy asszony, akivel időnként elbeszélgetek. Randira hívott, lenne is kedvem hozzá, hogy megigyunk egy kávét. a férfi próbálja elterelni a lány figyelmét, és szándékosan a maga gondjairól beszél. de azt hiszem, nincs elég bátorságom hozzá. Meg aztán, réges-régen volt, hogy randiztam valakivel. Bátortalan vagyok.

Rosszul teszed. Élj a lehetőségeddel! Élj! Érted?

Értem.

Dehogy érted. Itt nyavalyogsz, ahelyett, hogy kihasználnád a lehetőséget. Nem tudod, jó dolgodban mit teszel. Amikor ilyet látok, még jobban gyűlölöm az embereket. Gyűlölöm azokat, akik elértek valami, mert én nem értem el semmit. Jó éjt!

A lány kilépett a beszélgetésből. Kitiltotta. Később, hiába próbálta felvenni vele a kapcsolatot.

Egyetlen villanás, néhány óra, és évek mennek a semmibe. Nem bánja, ha sikerült kiverni a lány fejéből a rossz gondolatokat. Hajnalodik. A városra kezd rátelepedni a szokásos alapzaj.

 

 

 

 

  
  

Megjelent: 2019-02-21 17:00:00

 

Horváth János (Budapest, 1952)

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.