Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Csillag Tamás: Nyolcas telep – Helyzetjelentés

 

Helyzetjelentés

 

Írország. Vonattal robogok Dublin felé. Ígéretek… A sziklákkal tarkított mező, a szürke, boltíves ég, a méregzöld fű visszavezet gyermekkorom világába. Koboldok földje ez.

A vonat robog. Ír földön vagyok, fülemben brit rock… Most érzem igazán, hogy fájdalmasan magyar vagyok. És nincs hazám. Idegen ország, új élet ígérete, és a sejtekben felsejlő honvágy. Gondolataim szülőföldemen járnak… Viharsarok… Kettősséged formált emberré. Börtön és bölcső. Poros kis kocsmák, a nihil romantikája, szerszámok monoton, zsibbasztó üteme, szikrák és vasporszag. Nekem ez Magyarország. Tudatlanság és tanulni vágyás, mezítlábas cigánykölykök az utcán. Viharsarok… Aszály, vagy jégverés… Egy kövér traktoros magába néz, és felfedezi, hogy nincs isten. Szegényes díszletek, megunt színdarab, imbolygó hatalmak korrupt vállrándítása, kompromisszumélet. A szegények szemében él az igazi Magyarország, és nincs annyi ereje, hogy kettétörve mankóit, új erkölccsel nevelje naggyá nemzedékemet. Kezeimet nézem… Ha kell, követ török, raklapot pakolok, ha kell, vállaimra veszem népem sorsát, és ha kérgesre rágta tenyeremet az idő, megsimogatom unokám fejét… Mesélek neki Magyarországról… Az ő nemzedéke talán megjavítja azt a világot, aminek mi törtük szét fogaskerekeit. Kis szeme csillogni fog, és mindent megért majd… Elmorzsolok egy könnycseppet… A vonat falja a kilométereket, fülemben brit rock… Bár otthon lehetnék…

  
  

Megjelent: 2017-06-26 18:00:00

 

Csillag Tamás (Gyula, 1987), költő

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.