Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Dinók Zoltán: Álom és Valóság

 

Szegény Ildikó megint munkanélküli segélyen volt kénytelen élni. Három napja csak otthon tengett-lengett. És három kicsi gyereke néha éhezett.

Egyszer otthoni takarítás után – mikor a padlót mosta – elfáradt s leült az asztal szélére – hogy átfésülje a gondolatait.

Egyszer csak azt látja hogy gyerekei kövérek. Feldobta Isten a sorsukat. Kiderült ugyanis hogy Ildikó kaparós sorsjegyen rengeteg pénzhez jutott. Aztán elkezdi lökdösni a karjait Misi, aki panaszkodik hogy éhes, valami ennivalót készítsen már számára. Ekkor jött rá Ildikó hogy álmodta az egészet. Misinek nem túl sokat tudott enni adni, mint ahogy Adélnak és Emesének sem.

Aztán arra gondolt, hogy a szomszédtól kölcsön kér húszezer forintot. Az adott neki azzal a feltétellel, ha három napon belül megadja. Ildikó megfogadta, hogy úgy lesz. Ám eltelt a három nap s egy ezer forint se lett visszaadva. Béla mérges lett. Rendőrökkel fenyegetett. Aztán annyiban maradtak hogy végül úgy is kifizeti, de Béla erre legyintett, amikor ezt tudatára adta. Úgy gondolta húsz ezer forintot kidobott az ablakon.

S először sikerült a gyerekeknek a napi kenyér, szalámi, sajt mellé még somlói galuskát is venni. Falatoznak a gyerekek, mikor Ildi vállát meglöki Misi. Ez az egész álom volt. De szíve örült is. Legalább nem tartozik senkinek húszezer forinttal. Folytatta a padló mosást s mikor befejezte, maradék pénzéből elment bevásárolni, de a totózóba is belépett. S nagy ámulatára nyert húszezer forintot. A szíve boldog volt. Vett végre téli szalámit, sajtot, tejfelt, kolbászt, mustárt, tojást, paradicsomot, paprikát s még somlói galuskát is. A gyerekei végre jóllaktak, de Ildikó hamarosan újra dolgozni kezdett, hiszen húsz ezer forint nem nagy pénz, hamar elfogy. El is fogyott de addigra sikerült munkát találnia. De sorsjegyet ezután mindig vett, azt nem hagyhatta ki…

  
  

Megjelent: 2017-01-28 17:00:24

 

Dinók Zoltán (Kecskemét, 1981) író

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.