Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Döme Barbara: Casting

 

Hamupipőke kinyitja a lencsekonzervet, tányérba önti, beteszi a mikróba. Bámulja a piros számokat a kijelzőn. Depressziós, mióta felszámolták a lencseválogató üzemet, ahol férje, a Herceg halála óta dolgozott. Csipog a mikró, kiveszi a konzervkaját, leül a konyhaasztalhoz. A viaszosvászon terítőhöz ragad a könyöke a több hetes mocsoktól, elmegy az étvágya. Pálinkát tölt, megissza, tegnapi kávéval kíséri le.

Hamupipőke egy éve özvegy és nincstelen. Férje halála után, a pénzéhes rokonok elüldözték a kastélyból, dohos albérletbe költözött, a városba. Gyakorlott lencseválogatóként felvették a lencseválogató üzembe, de egy hónapja az is csődbe ment. Hamupipőke sehová nem kell, a borsóválogatóknál létszámstop van, a babválogatók szerint elavult a szaktudása. Otthon sírdogál és piál. Két napja az utolsó forintja is elfogyott.

Hamupipőke iszik két felest, a konzervlencsét vécébe önti, aztán felmegy a Facebookra. A pia és a Facebook letompítja, ezt élvezi. Privát üzenete érkezett, megnyitja, olvassa: Szia! Feri vagyok, egy kereskedelmi csatorna szerkesztőségéből. A Facebookon találtam Rád, a lencse kedvelő szőke nők csoportjában. Úgy gondoljuk, érdekes vagy, alkalmas lennél egy hamarosan induló főző showba! (smile) Nagyon szeretnénk, ha eljönnél a castingra.

Hamupipőke pénzt szimatol. Töri a fejét, úgy érzi, jelenleg ez az egyetlen lehetősége. Főzni ugyan nem tudok, de lencsében jó vagyok, gondolja. Mit veszíthetek? Pálinkát tölt, megissza. Pálinkát tölt, megissza. Azt kérdezi Feritől: fizettek? Perceken belül érkezik az üzenet: holnap, tízkor várunk a kereskedelmi csatorna székházában.

Hamupipőke imbolyogva a nagy fali tükörhöz lép, alig eszem, mégis híztam, morogja. Semmi nem jön rám. Leszalad a házuk alaksorában működő turkálóba, olcsó, márkás ruhák. Hamarosan sztár leszek, akkor fizetek, mondja az eladófiúnak, aki hitelbe ad neki egy piros ruhát.

Hamupipőke másnap a meghirdetett időpont előtt fél órával érkezik a castingra. Bemegy a női mosdóba, arca elé emeli a tenyerét, lehel, ellenőrzi, büdös-e a szája. Biztonság kedvéért bekap egy rágót. Az aulában, leül a várakozók közé, legalább harmincan vannak. A táskájából előveszi Nietzsche Zarathustra-ját. Csak a borítója eredeti, benne a Szerelem vihara című bestseller lapul. Hamupipőke a meghallgatásra tartogatja Nietzsche-t, hogy műveltnek tűnjön. Néhány adatot bemagolt róla. A többiek le sem szarják a könyvét, mindenki a mellét és vörös tűsarkúját bámulja. Kivéve egy hosszú hajú, fehér ruhás fiatalember, aki szemben ül vele és folyamatosan a szemébe néz. Hamupipőke zavarban van, tetszik neki a férfi, akit Jézusnak hívnak. Ezt, az ingére tűzött névtábláról olvassa le. A lány nem sejti, a jóképű idegen hetek óta figyeli, pontosan azóta, hogy a mellette lévő házba költözött. Szerelmes lett belé, de eddig nem akarta érzéseivel elriasztani Hamupipőkét, a megfelelő alkalomra vár a vallomással. Kapóra jött neki, hogy megkeresték a főző show szervezői, az ő javaslatára hívták be végül a lányt. Jézus arra gondolt, a műsorban összebarátkoznak, és akkor szerelmet vallhat neki.

Hamupipőke bámulja a Szerelem viharait, közben érzi, mindjárt elájul. Reggel óta nem evett, a piros ruha meg túl szűk. Karnyújtásnyira van tőle a csoki automata, de egyetlen forintja sincs. Abból, hogy Pipő percenként az édességet szuggerálja és egyre fehérebb, Jézus tudja, baj van. Zsebéből öklömnyi követ vesz elő, korpás kenyérré változtatja, odanyújtja a lánynak, aki megköszöni, majd váratlanul azt mondja: szeretlek. Maga sem érti, mi történt vele, de hirtelen szerelemre lobbant a férfi iránt. Arra gondol, biztos a hormonok dolgoznak benne, hiszen időtlen idők óta nem szerelmeskedett. Ebben a pillanatban Jézust szólítják a stúdióba. Elindul, visszapillant. Bent várlak, mondja.

A Szerelem viharai hősnője épp elalélni készül a kéjtől, amikor Hamupipőkét szintén szólítják. Jézus húsz perce mehetett be ugyan oda, ahová most ő is belép. Helló, mondja a casting direktor, olvastuk a jelentkezési adatlapodat, jó vagy nálunk, vigyorog. Néhány apróság megváltoztatásával te leszel a show sztárja. Jézus, aki egy félhomályos sarokban ül, felröhög, tudja, mire megy a játék, vele is ezt csinálták. Csak azért mondott igent a felkérésre, hogy a stúdióban maradhasson és megvédhesse szerelmét a casting csapat zaklatásától. Hamupipőke ekkor veszi észre a férfit, aki rámosolyog. Aranyom, mondja közben a direktor, sajnos a főző show befuccsolt, nincs rá pénz, de van itt neked más lehetőség. Szexi vagy, nincs munkád, szóval ráérsz beköltözni az erotic-villába. Jézus bevállalta, hogy nemrég szabadult a sittről. Kicsi hazugság, de ő ezzel bent van a fináléban. Ha megteszed, amit kérünk, turnézhatsz, lesz autód, lakásod, pénzed. Most pedig vetkőzz, hadd lássuk, mit kell lefaragni rólad, röhög a direktor.

Hamupipőke alapvetően erkölcsös nő, s bár most éppen kurvás cucc van rajta, de nem akar hülyét csinálni magából. Táskájából előkapja a Zarathustra-t, fejbe vágja a direktort, a kamukönyv darabokra hull. Az igazgató ordít, fogjátok le ezt a hisztérikát. Jézus úgy gondolja, ha most megvédi a lányt, akkor örökre az övé lesz. Pipő egészen oda van attól, hogy a férfi a segítségére siet és megöleli. Az igazgató épp arra készül, kidobatja a két szereplő-jelöltet, amikor meglátja, hogy csókolóznak. Int az operatőrnek, vegye fel a jelenetet. Nyúlj be végre a bugyijába, drukkol félhangosan.

Van még valami, súgja Jézus Hamupipőkének. Adj a mikroportjukra még több hangot, utasítja munkatársát a direktor, nem hallom őket!

Gyerekünk lesz, mondja a férfi. Emiatt ez a nagy érzelemkitörés és ettől nőtt meg a mellem, állapítja meg Pipő. S bár valójában csodálkoznia kellene, hogyan várhat valakitől gyereket, akivel egyszer sem szexelt, nem lepődik meg, hiszen a bibliaórákról jól emlékszik Jézus fogantatásának történetére. Apja fia lesz, állapítja meg magában, hasára teszi jobb kezét, arcába visszaszökik a vér, csókolja szerelmét, ahol csak éri.

A casting direktor közeli képet kér az operatőrtől. Mutasd a csókot, aztán a nő hasát, utasít! Dörzsöli a kezét, ezzel a műsorral végre a csúcsra törhet. Látja a bulvárlapok címlapjait, miután élőben közvetítették a megváltó fiának születését. S bár azt hiszi, az érintettek nem sejtik szándékait, Jézus mindenről tud. Óriási vihart kavar, a villámok épp a stúdióba csapnak, a berendezések leállnak. A felvett anyagoknak megsemmisülnek, a sötétben mindenki ordítozik, bútorok dőlnek. A direktor nyom nélkül eltűnik. Jézus és Hamupipőke kisétál a székházból, hazamennek a férfi lakására. Vacsora közben megbeszélik: nevet változtatnak, világgá mennek és törlik magukat a Facebookról.

  
  

Megjelent: 2016-05-07 16:00:00

 

Döme Barbara (Debrecen, 1973) újságíró, szerkesztő

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.