Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Nagy Gusztáv: A nagy próba

 

Elmondok nektek egy történetet barátaim...

Az 1910-es években történt

Egy gyönyörű szombati napon nagyapámék elindultak az orosházi lóvásárra.Nagyapám 17-éves kamasz volt. Az apja mindenhova vitte magával, annak rendje és módja szerint. Ahogy azokban az időkben kellett, tanította a nagyapámat az üzlet fortélyaira.

Ez ment is a fiatal fiúnak, profi módon csinálta az üzleteket, úgy, hogy a vásárba járó cigányok hamar megismerték a rafinált, dörzsölt cigány fiút.

No, azon a szép nyári szombaton egy vidéki, ismeretlen család is ott volt a vásáron, és a saroglya tele volt gyerekekkel, egyik szebb, mint a másik. De ült ám ott egy gyönyörű hosszú hajú lány is, Vorzsa.

Világos barna hajú, nagyon karcsú teremtmény volt. Ott ült a gyerekek között a kocsiderékban. A többiek eltakarták testükkel, nehogy meglássák a cigányok, mert akkor hamar megkéretik a fiaiknak. Szóval, rejtve volt a lány. Igen ám, de a nagyapámnak, Marcinak az volt a szokása, hogy minden cigány kocsihoz oda ment és gusztálta a lovakat. Amikor az idegen cigány kocsijához ért, meglátta a Vorzsát és abban a pillanatba elfelejtette, hogy miért is ment oda. Ott maradt a kocsinál és faggatni kezdte Vorzsát, hogy honnan jöttek, hogy hívják az apját stb. Vorzsa minden kérdésére illedelmesen válaszolt. Szó, ami szó, Marcinak lángra lobbant a szíve és elhatározta magában, hogy Vorzsa lesz a felesége!

Egy hét elteltével Marci alig várta, hogy ismét a vásárra menjenek az apjával.

Amikor behajtottak a hatalmas, gyepes területre, Marci felállt a kocsiülés előtt és szélesen végigpásztázta a vásárt, hogy hátha ott vannak Vorzsáék is. Ott voltak.

Vorzsa gyönyörű, zöld selyemszoknyát viselt és fehér csipkésblúzt. A kocsiülésen ült egyedül. A kocsi előtt egy tucatnyi cigány ember, hangosan üzleteltek egymással. Ott volt közöttük Vorzsa apja is. Később elvonultak az italsátor felé. Mintha erre várt volna Marci, odaszaladt a lányhoz és beszélgetésbe merültek. Néhány perc elteltével mindketten eltűntek a sátrak mögött. Elszöktek.

Vorzsa apja és Marci apja együtt mentek utánuk, de nem találták őket.Valamelyik cigány ismerőshöz bújtak el, csak két nap múlva mentek haza Marciékhoz. Az első útjuk a kocsma volt, mert tudni akarták, milyen hírek járnak róluk. Semmi, mondták a cigányok. Vorzsa apja meg apád jól berúgtak bánatukba vagy örömükbe, és mind a ketten sírtak is meg nevettek is, aztán elhajtott a lány apja, mondták a cigányok.

Marci is hazament a szülői házhoz és bemutatta Vorzsát. Az apjáék nem szóltak egy szót sem, megágyaztak nekik az egyik kis szobába és ennyi volt.

Másnap Marci bement a kocsmába és ott találkozott az egyik nagybácsikájával.

Köszöntötték egymást aztán elkezdtek pálinkázni. Amikor négy-öt féldecit megittak, az öreg nagybácsika elkezdte próbára tenni a fiút, a nagyapámat.

– Te fiú, honnan tudod, hogy szeret ez a lány téged, hiszen még nagyon kislány, 14 éves?

– Honnan tudom, hát elszökött velem, nem? – vágott vissza Marci, hetykén

– Na idefigyelj gyerek! - kezdte az öreg – Nem minden arany, ami fénylik, az asszonyt ki kell próbálni, hogy mennyire szeret, nem elég ám az, hogy összebújtok és jóvan, azt bárki megtudja csinálni, mindenki azt mondja, hogy szeretlek, olyankor... hebegte az öreg.

– Milyen próbáról beszélsz te? Részeg vagy? Ha elszökött velem, akkor csak szeret, a másik dolog meg, hogy érintetlen volt, mit akarsz te, próbát!?

Az öreg nem szólt egy szót sem, helyette hozott egy féldeci pálinkát, és ez így ment estig. Jól berúgott Marci és részegen megkérdezte a bácsikáját, hogy hogyan próbálja ki az asszonyát. Az öreg elkezdte mondani:

– Úgy kell kipróbálni, hogy szarjál be a nadrágba és ha kimossa, akkor szeret!

Marci a dühtől kivörösödött és azt mondta:

– Ha beszarok, mit veszek fel, nincsen csak egy nadrágom!

– A hosszú gatyádat – vágta vissza az öreg.

Marci heves indulattal elhagyta a kocsmát és amikor a bejárati ajtóhoz ért, megállt és elgondolkodott, azon, amit a bácsikája mondott neki.

Gyorsan döntött és beszart!

Kiabált a Vorzsának, hogy jöjjön ki, mert baj van.

Vorzsa, a nagyanyám, kijött és csak annyit mondott, hogy nem baj Marci, lehúzom rólad a nadrágot és mindjárt kimosom, te meg addig mosd le magad a lavórban!

Hatvan évet húztak le egymással és hat gyermekük született.

  
  

Megjelent: 2016-04-08 16:00:00

 

Nagy Gusztáv (Pusztaföldvár, 1953) író, költő, műfordító

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.