Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Nagy Gusztáv: A nagy játékos

 

Rózsi tollkereskedő asszony volt. Minden férfiszívet megdobbantó szépség volt, igazi méltóságos kisasszony jellemmel és külsővel. Választékosan tudott beszélni, kitűnő modora volt és csinos ábrázata, emellett még kedves és barátságos. Persze a látszat nem a valóság. Rózsi épp az ellenkezője volt a látszatnak. Minden élettársat tönkre tett, kifosztott, megalázott és kijátszott. Nagyon egyszerű trükkökkel. Ha összejött valakivel – persze hozzá kell tennem, hogy csak jómódú lehetett –, annak azonnal valamilyen betegséget színlelt és ezt felhasználta arra, hogy úgy vezesse a férfit, ahogy akarja.

 

Olyan hét-nyolc éves lehettem, amikor az egyik bátyámmal elmentünk a nagyapámhoz, aki abban az utcában lakott, amelyikben Rózsi. Amikor a háza elé értünk, az asszony az élettársával kint ült az udvaron egy fa alatt a hűvösben. Amikor Rózsi meglátta a bátyámat, azonnal felcsillant a szeme és nyögve, fájdalmat színlelve, meggörnyedve felállt és behívott minket.

– Jaj, a derekam, hé, gyertek be!

A bátyám már fordult is be a kiskapun, én meg utána.

– Üljetek le, eredj Pali, hozd ki az ennivalót, jaj, a derekam, nem tudok, halljátok, nem tudok kiegyenesedni.

Pali oda bökte:

– Hát, az előbb a szíved fájt asszony!

Az meg így válaszolt:

– Tudja a pusztulat, hogy mi van velem, menj el te ember a patikába, hozzál fájdalomcsillapítót, jaj, meghalok!

Pali előhozta a finom házikolbászt, szalonnát, paradicsomot, paprikát, friss házikenyeret, aztán elment. Rózsi még utána szólt:

– Siess!

A falu oda vissza, majdnem két órás út.

Ettünk, jóllaktunk, engem elküldtek a nagyapámhoz és ők meg bementek a házba. Rózsi kiegyenesedve, mint valami kanca, büszke tartással ment a bátyám előtt, és odabent nyikorogni kezdett az ágy.

 

Az utcán őrködtem, amíg Pali meg nem érkezett. Rózsiék már kint ültek a fa alatt és az asszony arca ragyogott a boldogságtól, de a derekába újra visszaköltözött a nyavalya.



  
  

Megjelent: 2015-06-29 16:00:00

 

Nagy Gusztáv (Pusztaföldvár, 1953) író, költő, műfordító

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.