Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Lakatos László: Jelenet a tanáriból

 

Tanári:10:35- Belép Ő, kit nem nevezünk nevén, így mindenki csak főnöknek hív. Az ajtót kicsapja ( az ajtó kopott fehér, a kilincs kicsit ferdén áll. Anyám úgy mondaná, csálé.), öles léptekkel, s színpadias mozdulattal középre áll. A kezében lévő újságot megrázza, és köszönés gyanánt a torkát megköszörüli. Jobbról egy muslinca emelkedik a magasba.

10:37- Szarukeretes szemüvegét megigazítja (azért írok szarukeretet, mert az jobban hangzik. Igazából drót keretes.), és azt mondja: „-Ha!”- ezt jó hangosan. Határozottan. Persze, csak azért, hogy vegyük észre. Mert mi van, ha nem?!

A muslinca lassan, de biztosan eléri a szomszéd asztalon lévő enyhén lottyadt mandarint.

10:38 Pillantását körbe hordozza. Érezni, ahogy süt. Meg súlya is van. Ekképpen folytatja eddigi parádés, lehengerlő, modoros mondanivalóját: „-Ha! Ezt hallgassátok!”- És mi hallgatjuk. Isszuk minden szavát, és okosan pislogunk rá. Van, aki mosolyog. Ő pedig szerepel. Körbe jár az asztalok előtt ( az ismerősöknél meg-megáll) mint holmi gladiátor ki még keresi eltévedt cézárját. De mivel nem leli(Hiszen ő az, egy újabb őrült Néró), előad.

Egyedül. Magának. S nekünk, a pórnépnek. Ó igen! Ez a mi cirkuszunk! A Colosseumunk! Van nekünk cézárunk, még ha őrült is az Isten adta. „…, és ide jár. Ez azért nem semmi! Lehet, hogy fel kéne vennem! Veszélyben van az állásotok!”

A háttérből azt suttogják felém:” Érted miről van szó?” És én ekkor elveszítem a szemkontaktust az előadóval, és tudtára adom az érdeklődőnek, hogy lövésem sincs, hogy miről is beszél a mi gladiátor cézárunk.

10:40- A varázs megtört, és Ő, kit nem nevezünk nevén, távozik ott, ahol bejött. Az arénát üresen hagyja, a fő szám mára véget ért. Jöhetnek a bohócok!

10:41- A muslinca elérte a célját, így mandarin levet iszogat a földrajzkönyvektől nem is olyan távol.

  
  

Megjelent: 2015-03-30 16:00:00

 

Lakatos László (1980) író

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.