Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Csengődi Péter: Buci, az agresszív pincér

 

Hát a Buci aztán egy fura figura!

Tarkódon, egy Szeged környéki faluban áll a Sneci Csárda, ahová Aszfaltos Béla – vajmi kevés barátjának csak Buci – felszolgálónak jelentkezett egy hirdetés nyomán. A tulajdonos úgy érezte, az ölébe hullott a főnyeremény, hiszen Buci önéletrajzán ott állt feketén-fehéren, hogy több mint tizenöt étteremnél dolgozott már, vagyis sok vendéglátó egységet látott működni, és bizakodott abban, hogy tapasztalatait, tanácsait hasznosíthatja a hely felfuttatásában. Pedig ha leosztotta volna velük az addigi szolgálati idejét, rájöhetett volna, hogy a legtöbb helyen legfeljebb másfél hónapig lehetett alkalmazásban.

A furcsaságok két hét múlva kezdtek jelentkezni, amikor Buci a konyhába érve bajsza alatt motyogva méltatta a vendégeket. Ez a szokása rendszeressé vált, majd később már nem is halkan tette. Először csak a szakáccsal és a többi pincérrel viselkedett mogorván és lekezelőn, de utána a vendégekkel is. Panasz érkezett a vendégektől a tulajdonoshoz, hogy Buci olykor-olykor szabályosan csapkod, és két alkalommal egyenesen beszólt a vendégnek. Végül elszabadultak Buci démonjai, és nyíltan agresszív viselkedésbe kezdett. Trágár szavakat nagyon ritkán használt, hiszen nem volt szüksége „nem megengedett segédeszközökre” ahhoz, hogy válogatott sértésben részesítse az embereket.

Az ilyen alkalmazottól azonnal meg kell szabadulni, mert rosszat tesz az üzletnek, nem igaz? Nos, ha a Sneci tulajdonosa is a józan érv mellett döntött volna, most nem járhatna szombatonként Mercedesszel az úszómedencés hétvégi házához. Buci felvirágoztatta a csárdát.

A tulajdonos titokban új felszolgálót keresett, de amíg meg nem talált, addig nem bonthatta fel Buci szerződését, különben nem lett volna elég embere a működtetéshez. Ekkor teljesült be a legnagyobb rémálma. Éppen Buci volt szolgálatban, amikor Albert úr, a környék legbefolyásosabb üzletembere belépett és helyet foglalt feleségével együtt. Albert úr hatvan éves elmúlt, haja korának megfelelően erősen hiányos volt, arca karakteres, ráncos, de jól borotvált, és rendszerint hófehér inget húzott a fekete öltönyéhez. Hosszú, szőke hajú, kerek arcú felesége gyönyörű volt, és férjéhez képest sokkal fiatalabb. Igényes, de színes sminket hordott, haja precízen be volt állítva. A Sneci tulajdonosának azonnal égnek állt a haja, amikor meghallotta, hogy Buci így köszönti őket:

– Azt a mindenit, a kopi és az utcalány! Melyik brazil szappanoperából szalasztottak titeket?

Ez még csak a kezdet volt, Alberték ezután igazi, mélyreható kóstolót kaptak Buci viselkedéséből. Albertné több ízben megkérdezte férjét, hogy miért nem mennek el máshova, de a férfi minden alkalommal nyugalomra intette. Feleségének sejtése sem volt, hogy Albert urat teljesen felizgatta a pincér faragatlan viselkedése, és emellett még jóképűnek is találta. A tulajdonos a pénztárgépre borulva zokogott, amikor a távozó Albert úr megjegyezte, hogy nagyon tetszik neki a hely, máskor is jön. Teljesen meghasonlott önmagával, végképp elveszett. Fogalma sem volt, hogy végül felmondjon-e Bucinak, hiszen miközben egyikről másikra vesztette el törzsvendégeit, élete legnagyobb halát fogta ki Albert úrral.

Az interneten hamarosan vírusként terjedt egy videó a Sneci Csárda csapkodó, szitkozódó felszolgálójáról. Publikálója panaszképp töltötte fel az anyagot, de a közönség viccesnek találta az agresszív pincért, és a felvétel komoly nézettséget ért el. A csárda forgalma hamarosan megtriplázódott, a net-turisták rendszerint külön kérték, hogy Buci vegye fel a rendelésüket. Még az sem bátortalanította el őket, hogy Buci a női mellek méretének csökkenő sorrendjében foglalkozott a vendégekkel. A külföldi látogatók külön szlengre és obszcén kifejezésekre szakosodott tolmácsokkal érkeztek, akik Buci szavait minden líraiasságával együtt képes volt átadni a számukra.

A látogatottsággal együtt nőtt az árrés, és… Mi a francot kíváncsiskodnak még?! Menjenek máshova olvasni!

  
  

Megjelent: 2015-01-23 17:00:00

 

Csengődi Péter (1983) szoftverfejlesztő, író, költő, a Veranda Művészeti Csoport alapító tagja

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat egyik alapítója.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.