Videó

A tegnap.ma videója




Keresés a honlapon:


Csengődi Péter: Lost Vegas

 

 

 

 

Lost Vegas

 

A repülőtérről sem kellett volna kilépnem, hogy elveszíthessem minden pénzemet. A nyerőgépek egymás után sorakoztak a terminálban, a kijárathoz vezető folyosón. Gyalog indultam neki az útnak, a repülőtér a belvárosban van, nem akartam elhinni, hogy érdemes taxit hívni. Sajnos a hotel a reptér túloldalán volt, félúton egy buszmegállóban kerestem árnyékot. Éhes voltam, de nem volt a közelben semmi, csak harminc perces lágytojás, sós lében főzve.

Végül egy útközben vásárolt palack vízzel eljutottam a hotelig. Közben ámulva néztem a Strip menti épületeket. A Szfinx, az Eiffel-torony, New York belvárosa; Las Vegasban minden megtalálható, egy helyen. Lerombolták a régi belvárost, és óriási hoteleket építettek a helyére, hatalmas parkolókkal. Két épület között a távolság szokatlanul nagy.

Miután eljutottam a szállásomra, bepakoltam a szobába, és sétának indultam. Késő tavasszal, negyven fokos melegben. Ekkor szembesültem azzal, hogy míg a főút egyenesen kettészeli a várost, a gyalogos utak kacskaringósak, átvezetnek a hoteleken, és az autóút csak felüljárón át keresztezhető. Másrészről viszont néhol mozgólépcsőket és lifteket bocsátottak a járókelők rendelkezésére.
Végül a Caesar's Palace-ben rejtőztem el a nap elől. Ott forgatták a Jóbarátok egyik részét, ezért mentem oda. Csupán a hall nagyobb, mint a vidéki házunk. A kaszinóban hűvös, megannyi asztal, rengeteg automata, ott eljátszhatod még a nótádat is.

Éjszaka a vadak kimerészkedtek az utcára. Ugyan nem tűzött a nap, de a levegőt nem éreztem hűvösebbnek. Amerre mentem, jegyárusok csattogtatták a kezükben az éjszakai klubok kártyáit, hátha felfigyel rájuk valaki. Utcai művészek állták az utamat. Találkoztam Michael Jacksonnal, legalább hárommal. Mindenfelé villódzó fények, ütközők, úgy éreztem, nem is egy városban vagyok, hanem egy flipperben ragadtam. Végigsuhantam golyófejemmel a kacskaringós gyalogos úton, és végül betaláltam a hotelba.

Kuponra kértem ingyen whiskeyt, és közben a pultba épített automatába szórtam a pénzt. Jóllakattam a nyelőgépet. A pénzemet a királyra tettem, ők az italt a dámára. Vesztő szériában voltam. Jackpot helyett Jack Daniel's.

 

 

 

  
  

Megjelent: 2024-06-01 20:00:00

 

Csengődi Péter (1983) szoftverfejlesztő, író, költő, a Veranda Művészeti Csoport alapító tagja

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat egyik alapítója.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.