Videó

A tegnap.ma videója




Keresés a honlapon:


Nagy Gusztáv: Politikusok kicsiben...

 

 

 

Politikusok kicsiben....

 

Sose felejtem el, velünk járt iskolába egy tanyasi fiú, 1960-at írtunk. Nagy szegénység volt mifelénk akkoriban. A tanyasi kisfiú mindennap jó nagydarab háziszalámit hozott uzsonnára. Szünetben csorgott a nyálunk, amikor előttünk beleharapott. Vérpiros, vastag kolbász volt. Pirosra maszatolódott tőle a kisfiú szája. Mi meg szédültünk az éhségtől a tízórai szünetben. Hárman voltunk cigánygyerekek az osztályban. Egyik szegényebb és éhesebb, mint a másik. Azon törtük a fejünket, hogy kéne a kisfiútól szerezni egy kis darab kolbászt. Tudtuk, hogy ha kérünk tőle, úgysem ad, mert nem barátkozott velünk senki, ő sem. Olyanok voltunk a suliban, mi hárman, mintha egy másik bolygóról jöttünk volna. Na, valamelyikünknek, nem emlékszem, kinek, eszébe jutott, hogy bele kell kötni a kisfiúba, úgy tenni, mintha meg akarnánk verni. Egyébként eszünkben se volt ilyesmit tenni, de a megfélemlítési módszer bejött! Az egyik cigánygyerek a kis tanyasi fiú mellett ment el, és szándékosan nekiütközött, mintha véletlenül történt volna. Aztán a kis tanyasi gyerek megszólalt:

Nem tudsz vigyázni? – persze, hogy erre vártunk mindhárman, hogy az egyikünk belekössön. Sikerült, már egymást lökdösték, amikor mi közbeléptünk, és kipártoltuk a kis tanyasi fiút. Még meg is fenyegettük a barátunkat, hogy ha nem áll le a kisfiúról, akkor bajok lesznek. Ezért a bátor tettünkért a kis tanyasi fiú kérés nélkül, minden nap adott egy darabot a kolbászából, sőt, még többet is hozott el otthonról, hogy nekünk is jusson. De amikor észrevette, hogy mi adtunk a másiknak is, aki kamuból meg akarta verni, egyszerűen nem értette a miértjét. A lényeg, hogy hamarosan mindhármunk legjobb barátja lett, annyira, hogy amikor törni akart nekünk a kolbászból, már nem fogadtuk el, pedig éhesek voltunk. Őszintén el is mondtuk neki később, hogy csak éhesek voltunk és megjátszottuk a verekedést, kamu volt az egész. Neki az volt a válasza, hogy akkor nagyon betojt a cigánygyerektől, mert az sokkal erősebb volt mindhármunknál.

Na, ilyen a félelem politikája, kicsiben...

 

 

 

  
  

Megjelent: 2023-09-11 20:00:00

 

Nagy Gusztáv (Pusztaföldvár, 1953) író, költő, műfordító

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.