Videó

Részlet az MTVA P´amende, 2024.04.18-i adásából a henti79 csatornán.




Keresés a honlapon:


Habony Gábor: A nagy manipulátor

 

 

 

A nagy manipulátor

 

A padlón guggol, onnan pillant fel rám. Feltette a nagy kérdést, és várja a választ. Rezzenéstelen maradok; nem hagyhatom, hogy olvasson a gesztusaimból.

Na? – kérdi. Ívbe húzódik a bal szemöldöke, ahogy féloldalasan néz.

Lassan lehajtom a fejem, épp csak annyira, hogy a szemüveg kerete felett nézek rá. Talán összehúzhatom a szemöldököm is, csak ne vegye haragnak. Igen, azt hiszem, egy félig-meddig összevont szemöldök még nem szolgál a szándékommal ellentétes célt. Határozott pillantást kölcsönöz, de nem jelent kinyilatkoztatást. Kivárásra játszom, hátha magától eláll a tervtől.

Úgy tűnik, eléggé semleges maradtam, de ő még nem vetette be minden fegyverét. Számítok rá, hogy a mosoly következik.

Jól sejtettem. Halványan elmosolyodik, ezzel akar megpuhítani. Kedves ajka hangyamászás-sebességgel húzódik oldalra, azután a sarka elindul felfelé.

Naaa? – teszi hozzá felívelő hangon. Nincs ebben semmiféle könyörgés, megbánás, szánalom vagy akaratosság, egyszerűen csak elismétli a kérdést egyetlen szóval, úgy, ahogy eddig senki mástól nem hallottam. Még csak nyaggatást sem érzek. De az biztos, hogy hamarosan eldől a párbaj, és nyilvánvalóan én fogok veszíteni.

Naponta veszítek ebben a csatában, és behódolok neki. Mindig ő osztja a lapokat, és övé az összes adu, még csalnia sem kell hozzá.

A mosoly már megvan, a kérdő ívbe görbülő szemöldök is, már csak a csillogás hiányzik a szeméből. Felsóhajtok, mintha válaszra készülnék, de mégsem szólalok meg. A mosolya ragadós, de még uralkodom arcizmaimon.

És ezt is bedobja! Tekintetében megjelenik az az ellenállhatatlan fény, amellyel – előre látható – száz meg száz hamvas leányszívet törhet majd össze. Majd ha elég nagy lesz. Egyelőre csak engem főz a lehető legpuhábbra vele és máris biccentek, mosolygok. – Hát persze! – felelem.

Lekuporodok mellé a szőnyegre és már löki is oda nekem a kék meg a fekete kisautót. Ő a pirosakkal és a sárgákkal játszik, meg persze legyen köztük „kabriolé” – ezt a szót hamar megtanulta.

Három és fél éves. Nem lehet nemet mondani neki.

 

 

  
  

Megjelent: 2023-09-03 20:00:00

 

Habony Gábor (Szolnok, 1979) író, fordító, a Veranda Művészeti Csoport alapítótagja

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.