Videó

Részlet az MTVA P´amende, 2024.04.18-i adásából a henti79 csatornán.




Keresés a honlapon:


Dinók Zoltán: Kávé hajnali háromkor

 

 

 

Kávé hajnali háromkor

 

Ottó anyagi állapota megromlott az utóbbi időben. Az állásából elbocsájtották. Pedig jó munkatársnak számított a postán. Munkanélküli segélyt kapott. Enikő, a felesége titkárnőként dolgozott nyolc órában. Az ő keresete kellett a kettejük biztos megélhetéséhez. Ottó nem volt iszákos vagy kocsmába járó ember. Szerette a könyveket. A tévében manapság jó műsort már nem látott. Szerette Shakespeare-t. Meg Dosztojevszkijt. A zenéért is rajongott. Főleg a beat zenéért. Ottó a neten néha hangosan dübörögtette a zenét. A szomszédok panaszkodtak. Enikő nagyon szerette az urát. Mióta Ottó munkanélküli, alig jártak el kikapcsolódni, szórakozni… Bánata volt. Enikő tulajdonképpen nagyon sajnálta, habár ő otthon is le tudta magát kötni… Sokat járt könyvtárba. Enikő nem szeretett annyira olvasni. Ő nagy zenerajongó volt. Szeretett koncertre járni, de az utóbbi időben nem tehette. Enikő munka után csak netezett és tévézett, míg Ottó olvasta az aktuális, kikölcsönzött könyveket… Mikor egyik este ágyba bújtak, Ottó nagyon a gondolataiba mélyedt…

Min gondolkozol annyira? – kérdezte Enikő.

Az életemen. Nem tudom mi lesz velem…

Mi lenne? – kérdezte Enikő.

Nekem is dolgoznom kéne…

Nincsenek anyagi gondjaid. Vagy talán unatkozol?

Nem, nem unatkozom… De nem nézhetem ördögi szemmel, hogy tulajdonképpen te tartasz el engem…

Csak nyugodj meg. Emiatt ne fájjon a fejed. Ennyit kötelességem megtennem…

Majd Ottó egy csókot adott neje arcára., és elaludtak. Hajnali háromkor azonban Ottó felébredt. Nem bírt aludni. Kiment a konyhába, megivott egy feketét. Neje meghallotta a neszt. Utána ment.

Te ilyenkor kávét iszol?

Jó dolgom van. Nem köt munkahely…

Enikő elmosolyodott.

Gyere, feküdj vissza!

Jól van, na, csak megiszom…

Enikő visszabújt az ágyba. Ottó felfrissült és ő is visszafeküdt. De már egyikük sem aludt tovább… Mire kivirradt, Enikő igyekezett a munkába. Neki is jólesett egy fekete. Majd mikor felöltözött, búcsúzott:

Vigyázz magadra itthon!

Oké. – mondta Ottó.

Enikő igyekezett a buszhoz. Ottó meg olvasni kezdett. Majd letette s az Irányárat vette kezébe. Munka után nézett… Egy takarítói állást kiválasztott. Majd ezt elmondja a nejének… Valószínűleg nem nagyon örülne neki. Mármint hogy így lesüllyed… De manapság ilyen időket élünk… Mi van abban szégyen? Aznap több feketét megivott. Szerette a kávét. Mikor hazajött Enikő igencsak kimerült és fáradt volt. Fájt a feje.

Hasogat a fejem!

Figyelj csak! – mondta ura

Mi az? Mire figyeljek?

Találtam egy melót az Irányárban.

Enikő meglepett arcot vágott.

Milyen melót?

Takarítói állást.

Takarítói?

Igen.

Hát…

Jó az, csak munka legyen…

Nem is tudom…

Én elvállalom…

Én nem bánom, de azért te ennél értelmesebb ember vagy…

Ottó kacagott.

Nem szégyen az ilyen munka sem!

Te tudod!

S nem is keres rosszul…

Akkor vállald el! Ma hamarabb lefekszem!

Ottó ez utóbbi mondatra oda sem figyelt. Örült, hogy neje belemegy ebbe…

Aztán jött az éjszaka. Hajnali háromkor ismét felkelt Ottó. Izgatott volt a munka miatt. Megivott egy csésze kávét. De most felesége nem vette észre. Ottó visszafeküdt. El is aludt. Enikő úgy kelt, hogy ura horkolt, mint a medve… Egy cetlit hagyott a konyhaasztalon. Ottó kelés után elolvasta. S hozzálátott, hogy a munkát intézze… Felhívta a céget telefonon. Azok időpontot kértek, hogy ő találkozzon velük… Ottó értett a szóból. Másnap délben kellett megjelennie az irodában. Aznap gratulált Enikő.

Örülök neki!

Én is örülök, hogy örülsz!

S mikor kezdesz?

Holnap kell megjelennem.

Enikő igenlően és mosolygósan bólogatott. De éjszaka amikor jött a hajnal s a három óra, Ottó már nem kávét, hanem egy kis mézes likőrt ivott s ügyelt is arra, hogy neje ne vegye észre… Majd visszafeküdt s aludt egy nagyot… Enikő meg még mindig az igazak álmát aludta, amikor ő már indult…

 

 

 

  
  

Megjelent: 2023-08-28 20:00:00

 

Dinók Zoltán (Kecskemét, 1981) író

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.