Videó

A Fefe Szabó csatorna videója




Keresés a honlapon:


Csengődi Péter: Szonda – egy létezés lenyomata

 

 

 

Szonda – egy létezés lenyomata

 

2022-ben befejezték az új űrbázis építését, és elnevezték „World United”-nek, azaz Egyesült Világnak. Igazán álszent keresztelés volt, tekintve, hogy három éve tartott a NATO-Orosz hidegháború. Szerencsére csak pár ijesztgető fegyveres összecsapás történt addig, mindkét fél tudta, hogy egy nagyméretű, nyílt ütközet az atomkorban bolygóméretű pusztuláshoz vezetne.

2024-ben az állomást vakító fény öntötte el, és hatalmas robaj kíséretében nem messze tőle megjelent egy idegen tárgy. Utána csak egy helyben lebegett, és valamiféle jelet sugárzott. A mérete viszonylag kicsi volt, belefért volna egy háromszor három méteres dobozba, így sejteni lehetett, hogy nem valami űrhajó volt, hanem drone vagy szonda. Bevontatták az állomásra, de felsőbb utasításra nem nyithatták fel, mielőtt a Földre értek volna vele.

Egy spontán felállított kutatóállomáson megvizsgálták a szondát, és a belsejében két rekeszt találtak. Az elsőben miniatűr fotók sokasága volt rögzítve valami furcsa kristályszerkezettel rendelkező lemezeken. Kinagyítva megfelelő volt a képek minősége. A galéria egy olyan idegen fajt mutatott be, akik mind testfelépítésben, mind kultúrában hasonlóak voltak az emberekhez. A másik rekeszben adathordozók feküdtek, szintén ismeretlen anyagból, de a felépítésük elég egyértelmű volt ahhoz, hogy a technikusok hamar megfejtsék, hogyan tölthetik le róla az információt. Az adatok feldolgozásával viszont már komoly problémáik adódtak. Úgy tűnt, az idegenek gondolatmenete ilyen téren teljesen eltérő volt a miénktől.

Magának a szondának az elemzésével hamarabb eredményre jutottak. Kiderült, hogy a gépezet képes felgyorsulni fénysebességre, és kifinomult szenzoraival kikerülni az útjába került akadályokat. (Azt már csak találgatták, hogy a szonda felismeri, ha mesterséges objektum van a közelben, és ezért állt meg a Földhöz érve.) Feltételezve, hogy csupán kevés alkalommal kellett a pályáját módosítani, az asztrológusok kiszámították, a szonda merről jöhetett, és beazonosították a csillagot, ami környékén az idegen lények élhetnek.

A nagyobb országok kutatóintézetei együtt dolgoztak egy válasz-szonda prototípusán, reménykedve, hogy azon keresztül fel tudják venni a kapcsolatot ezzel az új fajjal. Két évig dolgoztak rajta, és alkalmazva az idegen gépből nyert tudást, össze is állították a szerkezetet, de belátható időn belül nem tudták volna elég üzemanyaggal feltölteni. Némi módosításokkal az új szonda felületén olyan réteget alakítottak ki, ami képes fény és hő felvételéből feltöltetni az energiacellákat. A terv az volt, hogy a szondát csökkenő átmérőjű, spirális pályára állítják a nap körül, és mikor elég közel kerül hozzá, és a napfény intenzitása eléri a megfelelő fokozatot, az cellák feltöltődnek, és a szonda megkezdheti az utazást.

2026 végén a tudósok már nagyon közel álltak ahhoz, hogy a prototípust próbaüzembe helyezzék, amikor sikerült megfejteni az idegen lények által küldött információt, a nyelvüket, és elemezni kezdték a szöveges tartalmakat. A leírásból kiderült, hogy az idegenek szülőbolygója egy olyan nap körül keringett, ami instabillá vált. Kolóniahajókat kezdtek kifejleszteni, de lassabban haladtak a kelleténél, és nem maradt idő a bolygó evakuálására. Az idegenek azért küldtek el szondákat több irányba, hogy legalább egy lenyomatot készítsenek a létezésükről, mielőtt a teljes naprendszerük felrobban. Az asztrológusok megnézték újra a beazonosított csillagot a teleszkópjukkal, már csak valami ködszerű objektumot láttak a helyén. Úgy tűnt, hogy az élet, ami korábban ott lehetett, nyomtalanul eltűnt, így már nem volt értelme folytatni a kutatást.

2027-ben a NATO elindította első bombázó repülőit Moszkva felé.

 

Tárcán kínálom  2014. 07. 11. 

 

 

 

  
  

Megjelent: 2023-08-12 20:00:00

 

Csengődi Péter (1983) szoftverfejlesztő, író, költő, a Veranda Művészeti Csoport alapító tagja

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat egyik alapítója.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.