Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Vaskó Ilona: Szerelemházak

 

Reggel arra ébredtem, hogy igazán szeretsz. Nem tudom definiálni a szeretet fogalmát. Csak üres szavak ugranak be. A céltalanul dobálva repkedő „szeretlekek”, nem az. Azok csak jelképek. A düh pedig nem más, csak önzés, és birtoklási vágy. A szárnyaló puszik és szívek meg csak jelentés nélküli szimbólumok.

De reggel arra ébredtem, hogy igazán szeretsz. Biztos voltam benne, mert egyszerre könnyű lett a karod rajtam, mikor körbe fontál. Nem ólomsúlyként nyomta a bordáimat. Valahogy olyan könnyű volt az egész, nem volt benne semmilyen elvárás, csak egy könnyed lebegés. Lábad súlya alatt sem izzadtam meg kínosan, és a fogam sem szorítottam össze, hogy még ne szóljak, hogy emeld le rólam. Nem volt kötelező az összesimulás.

Nem kellet adni magamból semmit. Én, én lehettem, nem pedig az elvárásaid által, a sajátos valóságomból kiszakított teremtményed. Szólhattam, és mondhattam, énekelhettem, és táncolhattam az asztal tetején mezítláb.

Valami álomszerű sugallat jött, mert azt hittem, minden könnyű, azt éreztem, hogy igazán szeretsz. Nem éreztem az elvárásokat, a kényszert arra, hogy mi a kötelező, vagy mi az, ami szerinted kötelező egy kapcsolatban. Lehettem részeg és mámoros. Lehettem felelőtlen, és ragyogó. Reggel arra ébredtem, hogy boldog vagyok.

***

Hanyatt fekve fekszem a padlón, és a plafon repedéseit vizsgálom. Félek, rám szakad minden. Csak nézem a plafont és érzem, mint repedezik a vakolat, hogyan pottyannak le egyenként a darabok, és már látom, hogy szakad rám teljes súlyával a világmindenség. De én nem állok fel, nem gördülök arrébb, egyszerűen csak nézem, hogy szakad rám minden. Megérdemlem. Mintha csak vezekelnék valami miatt. De ez persze nem igaz. Egyszerűen nem tudom, mit kell tennem. Maradni a repedező plafon alatt és várni hogyan hull nyakamba teljes súlyával a dühből és elégedetlenségből ácsolt emeletes szerelemházad.

  
  

Megjelent: 2014-09-08 16:00:00

 

Vaskó Ilona (Nyíregyháza, 1974)

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.