Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Kölüs Lajos: Másként is

 

 

 

 

Másként is

 

Az ajtók záródnak, hallja álmában. Kimarad a kérem, vigyázzanak. Zsadányi csak a nő becenevére emlékszik – Csili. Kábán ébredezni kezd. A lány neve Csilla. Nem lehet elfelejteni. Nem is felejtik. Zsadányi sem tette, ha volt idő, amikor akarta. Hetekig nem jelentkezett, a mobilját sem vette fel, az sms-re sem válaszolt. Egyikre sem, pedig többet küldött, talán egy tucatot.

Csilla már a kávéját issza, két cukorral, fahéjjal. Zsadányi szoktatta rá, aki étcsokoládét is rak a saját kávéjába. Sosem szerette a túlzásokat. Nem illett hozzá, mindent csak módjával, tartotta magát nagyanyja tanácsához. Lassan evett, rágott és rágott, élvezte az ételt, közben beszélt is, nem is keveset. Járása viszont ütemes és gyors volt, az utolsó pillanatokban indult el, gyalog is odaér, hosszú a lába, tud sietni. Nehéz volt lépést tartani vele. Zsadányi nem adta fel, hogy kövesse, de egy féllépessel le-lemaradt, akaratlanul is. Az ágyban is így sietsz? – kérdezte a férfi. Csilla csak hunyorgott, nem válaszolt.

Reggel az utolsó korty kávét hidegen itta, nem zavarta, máskor is előfordult. A hideg kávét is szereti. Zsadányi nem. Mit szeret egyáltalán? Mit szeret benne? És mit szeret ő Zsadányiban, aki futtában is tud enni, és nem iszik szeszt, csak ásványvizet. Akadnak kivételek, ritkán. Ha a férfinek nagyon jókedve van. Bolondozik, hülyét képes csinálni magából. Többek előtt is. Ha kettesben vannak, inkább gúnyos, mint kedves, mintha mindig jégen guggolna. Szabad ember. Kéretik vigyázni, figyelmeztették néha. Még az anyja is. Csilla nem hallgatott rájuk. Nem az igazság-hazugság mentén élte életét, egyik sem zárta ki a másikat, engedékenyebb volt, magával és másokkal szemben is. Zsadányi nős, nem vált el, néhány hónapja külön élnek. Ügyvéd a felesége, akinek családjában még nem vált el senki.

Zsadányi most utazik a jövőbe. Mintha sejtené a végét. A jövőnek nincsen vége, jár a fejében a gondolat. A 2-es metróban ül, a Délibe igyekszik, a vonat tízhúszkor indul, helyjegyet már nem kapott, lehet, hogy állnia kell. Pécsre megy, hosszú az út. Lesz ideje álmát megfejteni. Néhány év és Csilla negyvenöt lesz. Most még szülhetne. Nem maradt le semmiről. Dönthet másként is. Szorít az idő. Kérem, vigyázzanak, záródnak az ajtók.

 

 

  
  

Megjelent: 2023-01-26 20:00:00

 

Kölüs Lajos (Sarkad,1951) író, költő, művészeti író, a Magyar Írószövetség tagja

 

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.