Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Gaál-Nyeste Katalin: Koppanás

 

 

 

 

Koppanás

 

A férfi összeszorította a fogait, nevezzük Jánosnak, szóval János összeszorította a fogait, lenyomta a kilincset és kilépett a házból, Erzsike a felesége nem szólt utána, ahogy szokott, mert nem is szólni szokott, hanem ordítani, hogy már megint inni mész, a fene a szádat, bár inkább a pofádat szokta, de most nem volt semmilyen hang, Erzsike csendben volt, Jánosnak ez rosszul is esett, nem ehhez szokott ő hozzá, majd lefekvéskor lerendezik.

János állkapcsa elzsibbad, amitől a tarkótájékán és a bal fültövén tenziós fájás alakul ki, ismeri ezt a fájást, az orvos mutatta be neki, de most annyira lefoglalja az idegeskedés, hogy nem veszi észre azonnal, csak, amikor megszédül, és bele kell kapaszkodnia a kerítésbe, hátrafordul, fél, meglátja valaki és Erzsinek mégis igaza lesz, azt fogják gondolni, ez már megint részeg.

János nem fordul vissza, nem fog taxit sem, a környékükön neki veszélyes fogni bármit, de enyhít a fogai szorításán, arra összpontosít, mit mondott az orvos, gyorsan engedje el magát, gondoljon valami egészen másra, valamire, amiben lazán tudja tartani magát, hirtelen nem jut eszébe semmi, mert mindig ilyen tesze-tosza, de lassan igen, megmutatja nekik, és ettől enged is a szorítás, az öklébe csúszik le.

Felgyorsítja a lépteit, az ütemes kattogás a köveken megnyugtatja, a fémlapok áthangolódnak a cipője sarkán, bokája finom mozgása vezényli a tételeket a zárt udvaron, ökle kilazulva engedi el hosszú ujjait, felsőteste ide-oda ingadozik, hunyorog, a szempillák közt éles miniatűr fordított képek villannak fel, azt eldörzsöli, de abszolút hallását nem engedheti el.

A kilencedik kereszteződésnél torpan meg először, a fejében lévő számláló melletti piros lámpa kigyullad, majd hirtelen kialszik, téves riasztás, megy tovább, közeledik, összeérnek a sarkok, a férfi hangja bariton, János baszod, kurva rég láttalak, figyelj, köcsög, mondd már, mi van veled, válaszra nyitná a száját, és akkor a számláló melletti sziréna kapcsol be, mindenki takarodjon vissza a helyére, nem hallasz, a másik János mégsem jött el.

János a kereszteződésben áll, mi van, süket maga, takarodjon már az útról, öngyilkos akar lenni, idióta, hívjon már valaki rendőrt, csak áll, az orra alatt dünnyögi, de hiszen ide beszéltük meg, mit mond, menjen haza, jóember, jól van, haza tud menni egyedül, hívjunk taxit magának, a lámpa a taxira villan fel újra, nem, nem kell, hazatalálok egyedül.

A férfi, akit Jánosnak nevezünk, most hazafelé tart, ütemtelenül kerülget, hajnali fél egy, sötét az udvar, a konyhában ég a villany, ez a kurva állandóan égve hagyja, keresni kezdi Erzsit, felmegy az emeletre, Erzsi sehol, tárva-nyitva minden, a jegyzőkönyvben az áll, dulakodás nyomai a szinteken, a mosógép kijelzője villog, a kádban alvadt vérszínű koszos csík körben.

 

 

  
  

Megjelent: 2021-12-08 18:00:00

 

Gaál-Nyeste Katalin (Fehérgyarmat, 1970) 

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.