Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Csengődi Péter: Lábon kihordott halál

 

 

 

 

Lábon kihordott halál



Egy gyönyörű, napfényes délelőtt Édelbert Adalbert szívinfarktust kapott, és holtan esett össze. Ha lett volna ideje bemenni a legközelebbi kórházba, bármely orvos játszi könnyedséggel állapította volna meg a halál beálltát; azonban sürgős teendői másfelé szólították. Továbbra is bejárt dolgozni, utána rohant vásárolni, ügyeket intézni; ha ismerősökkel találkozott, akkor sem állt meg beszélgetni; ha kérdeztek valamit tőle, a válla felett ordította maga mögé a választ, miközben sietett a következő dologra.

Úgy nézel ki, mint egy hulla! – kiáltotta neki egyszer a szomszédja.

Úgy is érzem magam! – ordította válaszul Adalbert.

Hosszú, kemény élet várt még a frissen elhunytra. Miután gyermekei elvégezték a főiskoláikat, és segített nekik elindulni a pályáikon; unokái lettek, és az elfoglalt szülők folyton igényelték a segítségét. Csak mikor már a gyerekei maguk is nyugdíjba mentek, és nagyszülőkként segíteni tudtak a dédunokák körül, akkor kezdtek fogyatkozni a teendők.

Kilencvenöt éves kora körül járt, amikor úgy érezte, hogy már csak néhány dolgot kell elintéznie. A lista legvégén állt, hogy kiváltsa a saját sírhelyét, megvegye a koporsóját, és mindent előkészítsen elkövetkezendő temetéséhez. A síremlékét maga építette fel, pusztán az anyagot és a megfelelő eszközöket vásárolta meg hozzá. Mikor az utolsó kődarabot is a helyére illesztette, életében először nyugalom töltötte el; úgy látta, itt az ideje beteljesíteni az évtizedek óta halogatott elmúlást.

Leült a sír szélére, és várt. Nem történt semmi. Órák teltek el, mire odatévedt egy járókelő, és megkérdezte tőle:

Jól van?

Nem egészen.

Tudok valamit segíteni?

Kedves öntől, de nem hiszem.

Miért, mi baja?

Úgy érzem magam, mint amikor olyan fáradt voltam, hogy mozdulni is alig bírtam, de mire lefürödtem és fogat mostam, az összes álom kiment a szememből.

 

 

  
  

Megjelent: 2021-10-09 20:00:00

 

Csengődi Péter (1983) szoftverfejlesztő, író, költő, a Veranda Művészeti Csoport alapító tagja

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat egyik alapítója.

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.