Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Nagy Gusztáv: Vörösgyémánt

 

 

 

 

Vörösgyémánt



A nő összegubbaszkodva alszik a körúton az egyik padon. Inkább őszi, mint téli kabáttal van becsavarva, január közepén. Senki sem figyel rá, pedig mindennap ott van, vagy ébren vagy alva. Amikor alszik, néhány kilónyi batyuja a párnája. Ha ébren van, akkor a cucc mellette a padon. Nem kéreget. A kukában matat, semmit nem talál, csak néhány üres sörös- vagy kólásdobozt. Mindegyiket a szájához emeli, csöpög bele néhány csepp. Úgy kortyolgat, mint a madarak, aprókat, csámcsog az ízeken, hol édes, hol keserű a csepp, nem zavarja, lehetne akár sós is, vagy savanyú, csak csöpögjön már valami, de nem csöpög. Megy a következő kukához. Lehajol hozzá. Előbb figyelmesen belenéz, nehogy megvágja egy törött üveg, azután kivesz egy papírba csomagolt félszendvicset, komótosan bánik vele, nem kapkod, szép lassan kicsomagolja és mint az éhes állat, két-három nyelet, igen, nyelet, mert nincs foga, csak éhe, meg szomja.

Ötven körüli nő, anya. Voltak hozzátartozói, két lánya. Felnevelte őket, kiiskoláztatta mindkettőt. Akkor még fiatal volt. Elvált a gyerekek apjától. Kellett neki társ, valaki, akihez tartozik. A lányok férjhez mentek. A társa nem dolgozott ő igen, de már csak két évet, elzüllött, menesztették a munkahelyéről, rezsit nem fizettek, el kellett hagyniuk a lakást. A vejek eltiltották a két lányt az anyjuktól. Sír. Befolyik szájába a könny. Lenyeli a szája sarkában lévő szendvicsmaradékkal. Cigarettacsikket kotor elő. Egy kicsit megnyugszik. Öt szívás, ennyi volt. Leül a padra. Hallgat, nem beszél, beburkolódzik a kabátba. Szeme sarkából nem esik ki a könny. Ott van, mint egy vörösgyémánt, csillog. Majd estére kipottyan és rászárad az arcára, mint a fájdalom, nem mossa le senki és semmi.





  
  

Megjelent: 2021-03-11 20:00:00

 

Nagy Gusztáv (Pusztaföldvár, 1953) író, költő, műfordító

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.