Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Várnagy Márta: Köldökszösz

 

 

 

 

Köldökszösz

 

Az írás tulajdonképpen köldöknézés.

Merengés közben mély gondolatokra vadászol, mégis hülyeségek jutnak eszedbe, de ha kitartó vagy és szerencsés, köldökszösz gyűjtésben verhetetlenné válsz, mint Graham Barker. A negyvenöt éves könyvtáros huszonkét gramm köldökszöszt gyűjtött össze egyetlen emberöltő alatt, és ezzel bekerült a Guinness rekordok könyvébe.

Mi tagadás, irigykedve olvastam a szívós pasi teljesítményét. Köldökszöszt gyűjt, ez rendben van, na de mi az? Érdeklődéssel nézelődtem a saját, és az itt-ott megjelent tanulmányok olvasása közben mások köldökének belseje felé. Autodidakta vizsgálódásom adatait most megosztom.

köldökszösz vagy köldökpihe a köldök üregében felgyűlő bolyhos szálak neve. Sokan megfigyelték, hogy a nap elején és a nap végén kis csomónyi szöszmösz található a köldökükben. Ez a testszőrzet által, a ruha szálaiból kikapart matériából áll. Nem teljesen világos, hogy miért gyűlnek össze, egyik hihető magyarázat szerint a hasi szőrök és a ruházat dörzsölődése statikus elektromosságot gerjeszt, ami segít a ruha szálait, illetve az elpusztult hámsejteket összegyűjteni.

A derék köldökszemlélő figura minden nap gondosan befőttesüvegbe tette a zsákmányát, és már a negyedik üveget tölti. A gyűjtést eredetileg kíváncsiságból kezdte el. Mennyi szösz gyűlik naponta a köldökében, attól függ, milyen ruhát visel aznap. Legtermékenyebb a melegítő alsó.  Három teli üveget már eladott egy múzeumnak. Az árat nem hozták nyilvánosságra. Még öt üveget szeretne megtölteni életében és meg van győződve arról, hogy senki nem tudja megdönteni a rekordját.

További kutatásom szerint Georg Steinhauser vegyész terjedelmes cikkben tette közzé, hogy az apró szöszdarabok először a szőrzetben jelennek meg, és nap végére vándorolnak át a köldökbe. Azt is állítja, hogy a szőr pikkelyes szerkezete növeli a horzsoló hatást, amit az ing vagy póló apró kis szálaira kifejt, a hasi szőrzet köldök körüli koncentrikus elrendezése pedig az anyagot a köldök felé irányítja. Kísérletileg megállapította, hogy a has borotválása megszünteti, a régebbi ruhák viselése pedig csökkenti a köldökszösz képződését. Testékszer is használható erre a célra. A köldökpiercingek különösen hatékonyan söprik ki az anyagi szálakat, még mielőtt összetapadva befészkelnék magukat a köldökbe.

A tudós bizonyította, hogy a szöszgyűjtő tevékenységért egy korábban ismeretlen szőrtípus a felelős. Ez nemcsak szokatlanul vékony, de apró tüskék is találhatók rajta, amelyek parányi darabkákat horzsolnak le a hozzájuk érő ruháról. A szöszök máshol is gyűlnek a hason, de végül mindig besodródnak középre, és megpihennek a köldök kis gödrében. Viszont nemcsak ruhadarabok és por halmozódik a bőrredők között, hanem elhalt bőrdarabkák, a testünkből származó zsírmolekulák is. Tehát nemcsak a különböző ruhamárkák miatt tér el egy-egy ember köldökszösze, hanem mindegyik teljesen egyedi, mert részben a tulajdonosából áll, ezért alkalmas lehet akár személyazonosításra is.

Elképzeltem, hogy a köldöknézés tárgyiasult hozadéka új távlatokat nyithat akár a bűnüldözés, valamint a kriminalisztika ingoványos területén is.

A köldökszösz tehát a test öntisztító mechanizmusának izgalmas terméke, amely megakadályozza, hogy mindenütt, így a köldökben is megjelenő maradékaink baktériumok táptalajává váljanak. Mondjuk, erre az ember feltalált egy másik megoldást, például a fürdést, de úgy tűnik, erről még senki nem értesítette az evolúciót, mivel pánikhelyzetben sem jut eszünkbe ez a módszer. Aki teljesen elveti a tisztálkodást akár koronavírus idején, has borotválással megakadályozhatja a szösztermelődést, de Steinhauser figyelmeztet, hogy a picinyke szőrök gyorsan visszanőnek, és folytatják a gyűjtögetést. Az viszont segíthet, ha régi ruhákat hordunk, amelyekről már ledörzsölődött a legtöbb ledörzsölnivaló.

Steinhauser állítja, hogy a csomó színe mindig kék, ennek okát viszont a tudós csak találgatja. Állítólag a nem csak kék ruhákban található kék színanyag olyan erős, hogy minden más szöszösszetevőt befog, mint a fehér mosásba keveredett piros bugyi, de azt is közzétette, egy átlagos ember általában 1,8 milligrammnyi köldökszöszt termel.

Sokáig tanulmányoztam a köldökömet és a szöszeimet. Más adatokkal egybevetettem, majd ellenőriztem a számításokat. Természetesen az írásra nem maradt időm, de voltak optimista napjaim, amikor arra gondoltam, a könyvtároshoz viszonyítva íróként talán növelhetném a hozamot.

Mindent egybevetve ma éjjel nulla óra negyvenkilenc perckor mégis arra jutottam, hogy Graham Barker rekordját én már biztosan nem fogom megdönteni. Felteszek rá tíz üveg cukormentes ringlót. Magam raktam el csavaros tetejű befőttesüvegbe.

 

 

 

  
  

Megjelent: 2020-11-07 18:00:00

 

Várnagy Márta (Szeged)

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat szerkesztője. 

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.