Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


„Munkát, kenyeret, absztraktoknak kötelet” – Megnéztük a Tiltott absztraktok című filmet (Fülöp Luca)

A második világháború után úgy tűnt, hogy nemcsak külföldön, hanem itthon is fellélegezhetnek a művészeti élet képviselői – ez mégsem így történt. Erről a viszontagságokkal teli időszakról szól Bánki Ákos egyedülálló filmje, a Tiltott absztraktok.

Magyarországon 1947-től vasszigor jellemezte a művészetet: aki egy kicsit is másfelé kacsintott, mint az elvárt – azaz ahelyett, hogy a fotórealizmus irányelvei szerint alkotott volna, absztrakt munkákba kezdett –, nem számított többé megtűrt személynek. Nem nézték például jó szemmel az újító szellemű alkotókat, többek között olyan személyeket, mint Hamvas Béla, Kassák Lajos vagy Korniss Dezső. Az ’50-es és ’60-as évek sakkban tartott művészeti közegéről szól Bánki Ákos Tiltott absztraktok című filmje, amelyben a magyar kortárs művészet akkoriban mellőzött, később viszont nagyon is meghatározó alakjai szólalnak meg.

Tovább a kortarsonline.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2020-08-10 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.