Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Ma nem az írástudók, hanem az írásnemtudók felelősségének ideje jött el – Szilágyi Ákos interjú ( Jánossy Lajos – Nagy Gabriella)

Az utóbbi húsz évben ledőlt a tény modern bálványistene: a „beszéljenek a tények”, a „tények nem hazudnak” a leghazugabb retorika eszközeivé váltak, a tényszerűség a legvadabb fikcióvá változott, „lesüllyedt” a fikció színvonalára... – A hónap szerzőjét, Szilágyi Ákost Jánossy Lajos és Nagy Gabriella kérdezte. 

Édesapádnak, Szilágyi Györgynek volt egy legendás szövege Hanyas vagy? címmel. Abban írja, hogy „Mi többet éltünk, mint három nemzedék együttvéve. Sokat láttunk, sokat hallottunk, sokat tudunk. Mégse tudunk semmit.” Körülírható ilyen módon, közösségként az ’50-es nemzedék? Milyennek látod? Ha azt kérdezem, „Hanyas vagy? ’50-es?”, tudod folytatni?

Nem tudom, illetve tudom, de minek? Csupa hívószó, nevek, fogalmak, vezényszavak a katonai, a mozgalmi, a háborús és üzleti-kereskedelmi múltból: úgy villannak föl szépen egymás után a nemzedéki tudatban, mint a lámpácskák, hogy izgalomba hozzák és egy múló pillanatra létrehozzák a boldogtalan, mert történelmi nemzedék közös tudatát. A retorikai kaptafa adott, de akármilyen „félszavak” húznánk is rá, semmire sem mennénk vele már mi, „ötvenesek” sem, akik valójában persze a „hatvannyolcasok” vagyunk.

Tovább a litera.hu cikkére >>> 

  
  

Megjelent: 2020-07-24 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.