Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Multiblockbusterek: a játékfilmgyártás új szakasza A Marvel Cinematic Universe expanziója és médiakörnyezete (Tóth Zoltán János)

Bevezetés

 

Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) (Birdman. Alejandro González Iñárritu, 2014) című film főszereplője a Tim Burton Batman (1989) filmjével világsztárrá váló Michael Keaton, aki ironikusan, szerepe szerint is egy lecsúszott szuperhősszínészt alakít a vásznon. Keaton – azaz Riggan Thomson − a filmben épp élete rendezésén dolgozik a Broadwayen, miközben egy vezető színészt kell találnia a darabjához, szitkozódva ismeri fel a film egyik jelenetében, hogy minden A kategóriás sztár ekkor már eladta magát valamilyen szuperhős-produkcióhoz. Alejandro González Iñárritu filmje a számtalan szuperhős-allúzión túl önmagában is egy hosszú, kritikus reflexió a szórakoztatás mítoszáról: 2014-ben, hat évvel a Marvel Cinematic Universe indulása után pontosan érzi, hogy valami nagy változás következett be a filmiparban.

Tovább az uj.apertura.hu cikkére >>> 

  
  

Megjelent: 2020-06-12 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.