Videó

A PécsTV videója




Keresés a honlapon:


Tájak illúziói – Paula Zariņa-Zēmane művészete (Sándor Zsolt)

Amennyire fehér foltnak számított magyar szemmel Lettország – és az egész Baltikum – a turisztikai desztinációk térképén, épp annyira fehér folt volt a kultúrája is. Előbbiben azonban változás indult az utóbbi években, s az utazóközönség szép lassan elkezdte felfedezni magának a régiót: Riga Prágával vetekedő óvárosát, Jūrmala csodás tengerpartját, vagy épp a vadregényes, nyír- és fenyőerdőkkel borított vidéki tájakat. Egyik dologból következett a másik, s a lett kultúra kincsei is felszínre kerültek.

Tavaly régi vágyam teljesült, amikor lehetőségem nyílt elutazni Lettországba. Nem először fordult elő velem, hogy utazásaim során egy kiállításra betévedve beleszerettem egy kortárs művész alkotásaiba. Így ejtettek rabul annak idején Luccában Gianfranco Zappettini analitikus festményei, s tavaly az észt határ közelében fekvő Valmierában járva is ez történt: a helyi múzeumban épp egy fiatal kortárs tárlata volt, amit persze nem hagyhattam ki – így ismerkedtem meg Paula Zariņa-Zēmane művészetével.

Tovább a kulter.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2020-06-05 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.