Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Solymosi Bálint: Nem fogok kapaszkodni – interjú (Jánossy Lajos – Modor Bálint – Nagy Gabriella – Szekeres Dóra)

JL: Bereményi Géza legújabb könyvében, a Magyar Copperfieldben nagy figyelemmel igyekszik megragadni azokat a kulcs- és súlypontjait az életének, amelyekről egy alapos rekonstrukció során azt mondhatja, meghatározók voltak. Megpróbálta visszakeresni az első pontot, amelyre személyesen emlékszik. Nála ez egy pelenkázási hadművelet volt, amit a nagymamája bonyolított le. Ha a te történetedet nézzük, és teszünk egy kísérletet, hogy tetten érjünk egy ilyen pontot, honnan kezdenéd? Mi volt az első olyan snitt, az első momentum, amely mind a mai napig olyan erővel jelenik meg az életedben, hogy kiindulópontja lehet egy ilyenfajta élettörténeti beszélgetésnek?

Ösztönösen ellene vagyok minden ilyen fölvetésnek. Az én gyakorlatom és szellemi készenlétem abból állt, hogy tagadja a múltnak, a kisgyerekkornak és a későbbi időknek azt a részét, ami nem rajtam múlott. Nem a tényeket akarom tagadni, hanem a szellemi készenlétet akarom frissen tartani azáltal, hogy nem fogadok el ilyesmit; hogy ezekre hagyatkozhatnék. Ezt fölvezetésnek mondom, ugyanakkor természetesen vannak azok a bizonyos tények, amelyekre rákérdezel… Az első, hogy nem tudok szabadulni a pólyából, le vagyok kötözve.

 

Tovább a litera.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2020-04-28 12:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.