Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Egy kattintásnyira Rembrandtól – Holland múzeumok az online térben (Nagy Zsófia)

A vírus miatti korlátozások tovább folytatódnak Hollandiában is. Június 1-ig biztosan zárva lesznek a kulturális intézmények, ezzel várhatóan közel egymilliárd eurós veszteséget okozva az ágazatnak, amely most 300 milliós gyorssegélyt kap. Nehéz időszakon megyünk keresztül mindannyian, a gazdasági hatások beláthatatlanok, azonban kultúrára fogékony érdeklődőként az online eszközök segítségével most talán egyenlőbben oszthatjuk el a tudást és megpróbálhatjuk jól használni a rendelkezésre álló lehetőségeket.

Ma már szerencsére nemcsak egymástól külön, hanem egyszerre, egy helyen is vizsgálhatunk bizonyos gyűjteményeket, a legkülönbözőbb új kapcsolódási pontokat fedezve föl egyes műtárgyak között. A nagy, átfogó platformok közül az egyik legismertebb a Google Arts & Culture, ahol majdnem 30 holland gyűjtemény tekinthető meg a számítógép mellől. De mindenképp meg kell említeni a hágai központú, de alapvetően EU-s pénzből üzemelő Europeanát is, amely a közös európai kultúra emlékeinek minél széleskörűbb digitalizálására és az intézmények közötti kapcsolódási pontok bővítésére törekszik.

Tovább a kulter.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2020-04-26 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.