Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Ennek a korszaknak vége Beszélgetés Lábán Katalinnal – (Turbuly Lilla)

 

Úgy gondoltam, a legfontosabb, hogy jöjjenek a fiatalok, kapjunk új energiákat. Ezért találtam ki az RS9 OFF Fesztivált is.”

 

Az RS9 Színház éppen 30 éve, 1990. március 17-én, Gombrowicz Operetkájával nyílt meg a Rumbach Sebestyén utca 9. alatt. 2020. március 14-én pedig a vírushelyzet miatt határozatlan időre bezártak. Lábán Katalin élete összeforrt a színházéval, de nemcsak erről a harminc évről, a színház megalakulásáról, hullámhegyeiről és -völgyeiről beszélgettünk, hanem a színházigazgató-színész-rendező személyes életútjáról is.

 

A nevedből adódik az első kérdés. Volt-e családi indíttatása annak, hogy a színházhoz kötötted az életed? Állsz-e valamilyen rokonságban Lábán Rudolffal, a világhírű táncművésszel?

 

A szüleim kifejezetten ellenezték a művészi pályát. Bankárok, gyógyszerészek, cukrászok, vendéglősök voltak a felmenőim között. És volt a fekete bárány, Lábán Rudolf (1879-1958), a dédapám testvére, akinek még a nevét se ejtették ki szívesen. Az ő nagybátyja Hamburgban volt színész, vagyis volt egy művészi vonal a családban, akik még ráadásul szabadkőművesek is voltak. A többiek megvetették őket, és igyekeztek nem beszélni róluk. Azért egy családi kép fennmaradt a dédnagybátyámról, én őrzöm.

Tovább a kutszelistilus.hu cikkére >>>

 

  
  

Megjelent: 2020-04-01 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.