Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Palesztina rocks – A mennyországnak kell lennie / Must Be Heaven (Rácz Anna)

Ha belegondolunk annak a háborús konfliktusok sújtotta övezetnek a történetébe, ahonnan Elia Suleiman származik, nem is csodálkozhatunk, hogy legújabb alkotását is át- meg átszövik a közel-keleti terület mindennapjait meghatározó, az európai néző szemének olykor groteszknek ható jellemzők. Éppen erre apellál, megfelelő mennyiségű öniróniával szemlélve életét, melyet burleszkszerű elemekkel színezve egészen az abszurditásig képes elvinni a filmvásznon.

Mi kell ahhoz, hogy élvezni tudjuk ezt a filmet? Türelem és némi háttérinformáció az izraeli-palesztin konfliktusról. Türelem, mert az Elia Suleiman által alakított, gyakran egészen közeli felvételeken látott szereplő tulajdonképpen az egész film során körülbelül öt-hat mondatot ejt ki a száján. Igaz, akkor azok nagyot ütnek, talán épp ez is a cél, ezek a tömör, származásra, lakóhelyre, identitásra vonatkozó információk képezik a történet magját, innen indul ki minden, amit látunk. A szavak szűkösségének kárpótlására Suleiman mindent el tud mondani arckifejezésével, mozgásával, a néző fejében pörögnek a dialógusok, monológok, anélkül, hogy azok ténylegesen elhangzanának.

Tovább a kulter.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2020-03-18 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.