Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Hans Hartung, a szabadság rabja (Cserba János)

Impozáns, ám végül némileg önismétlő életművet hozott létre Hans Hartung, akinek 1969 óta először nyílt retrospektív kiállítása Párizsban. Mi is megnéztük.

A talán túlságosan is széles merítésű tárlaton Hartung közel háromszáz alkotása látható most a párizsi Párizsi Modern Művészetek Múzeumában, többségükben a Hartung-Bergman Alapítvány jóvoltából. (Anna-Éva Bergman norvég származású festőnő két részletben összesen 44 éven át volt Hartung felesége és alkotótársa.) A kiállítás a művész hat évtizedes alkotói munkásságát tekinti át az 1920-as évektől, a német expresszionizmus idején született első próbálkozásoktól kezdve egészen az 1989-es halála előtti években készült monumentális vásznakig. Hartung nemcsak műveinek látványában, hanem technikáiban is úttörő, kompromisszumok nélküli újító volt, forradalmian merész úgy színeiben, formáiban, mint a különböző típusú festékek használatában. „Ami engem illet, szabad akarok maradni; szabadnak a szellememben, a gondolkodásomban, a tetteimben. Hogy sem magam, sem mások ne korlátozzanak a szabadságomban” – vallotta egyszer. Szabadságában még az a szomorú tény sem korlátozta, hogy a II. világháborúban a francia idegenlégió tagjaként olyan súlyos sebet kapott, hogy egyik lábát amputálni kellett.

Tovább az artportal.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-12-20 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.