Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


„Kölcsönösen nem osztozhatunk egymás tapasztalatában” – Interjú Zilahi Anna költővel, az xtro realm csoport tagjával (Gregor Lilla)

Az xtro realm csoport 2017-es indulása óta több, az emberközpontú gondolkodás kritikáját központba állító beszélgetést, kirándulást, kiállítást szervezett. A kezdeményezők, Horváth Gideon, Süveges Rita, valamint Zilahi Anna más művészek és elméleti szerzők segítségével összeállították, és a 90. Ünnepi Könyvhétre kiadták az extrodæsia – Enciklopédia egy emberközpontúságot meghaladó világhoz című kétnyelvű kötetet, amelyről Zilahi Annával beszélgettünk.

 

Olvasókörként és művészeti csoportként indultatok, nemrégiben pedig kiadtatok egy „enciklopédikus vállalkozásnak” nevezett munkát – ezek szerint elméleti csoporttá változtatok?

Amikor elkezdtünk együtt dolgozni Gideonnal, pont azon gondolkodtunk, hogy a klímaválság és az antropocén fényében milyen nagy szükség van arra, hogy a képzőművészeti gyakorlatok határait kiterjesszük. Persze ilyen igénnyel már rengeteg más művész is fellépett. Az volt az elképzelésünk, hogy a klímaválság tükrében egyszerűen nincs értelme azokat a művészeti praxisokat folytatni, amik nem reflektálnak arra, hogy hirtelen minden megváltozott körülöttünk. Azt a munkát, amit az xtro-ban végzünk, alapvetően képzőművészeti munkának tekintjük, nem elméletinek, de nem gondoljuk azt, hogy a képzőművészeti munka pusztán techné kérdése lenne. Azért kezdtünk el olvasóköröket szervezni, hogy aztán egy olyan folyamat-, beszélgetés- és kutatásalapú kiállítás jöhessen majd létre, ami tematizálja a kortárs nyugati gondolkodás emberközpontúságát.

 

Tovább az irodalmiszemle.sk cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-12-19 12:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.