Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Kampis Péter (Kecskeméti Kálmán)

Kecskeméti Kálmán festőművész 1962 és 1970 között Pécsett töltött éveit idézi fel, a középpontban barátja: Kampis Péter.

1962 kemény telén egy este Pécsett üldögéltünk Bertha Bulcsuval a Nádor Kávéházban. Az ablakok mellett a leghátsó boxban, a kényelmes pamlagon. Bulcsu arról faggatott: miért hagytam ott Budapestet, amikor Pécsről mindenki Pestre szeretne menni? Elmondtam, hogy elegem volt a családom pressziójából és a saját lábamra szeretnék állni. Nem utolsósorban két éve felvételiztem a Képzőművészeti Főiskolára és nem vettek fel, helyhiányra hivatkozva. Tudtam, hogy ez valótlan érv, súlyosabb ok volt a származás, hogy akkoriban főképp munkás és paraszt származású fiatalokat vettek fel. Ezenkívül nem voltam KISZ-tag, apám orvos volt és a forradalom alatt megválasztották a Rendelőintézet Forradalmi Bizottsága elnökének, anyám német származású gyáros leánya volt. Semmi jóra nem számíthattam tehát –nem is próbálkoztam többször. 

Tovább a jelenkor.net cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-12-12 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.