Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Három lépés távolság – interjú Keresztesi József költővel (Werner Nikolett)

Keresztesi József új verseskötete egy irodalmi road movie: kulturális tereken és kortárs művészek munkáin át, széljegyzeteken keresztül a meglepő kontextusokban felbukkanó bibliai motívumokig vezeti az olvasót a költő. A sokoldalú alkotóval a nagy műgonddal megírt Inverz Opheliáról beszélgettünk.

Először is, kérlek, mesélj a címválasztásról és borítóról!

A borítón a pécsi festőművész, Varga Rita egyik képének a részlete látható. Az Ophelia-projekt című szövegem ugyanis az ő egyik kiállításának a társalkotásaként keletkezett még 2009-ben – ezért akartam, hogy legalább a címlapja révén a könyv is mutasson meg valamit ennek az anyagnak a látványvilágából. A tárlat címe az volt, hogy Valamit hoz a víz. Három festménysorozatból állt, az egyiken Rita önmagát ábrázolta vízbe fúlt Opheliaként, a másik kettő pedig két, akkortájt nagyon eleven botrányhoz, Malina Hedvig, illetve E. Zsanett ügyéhez kapcsolódott, pontosabban ezekre kopírozta rá az Ophelia-mítoszt. Én fogtam az Arany János-féle Hamlet-fordítást, és ennek a segítségével készítettem egy három tételből álló, kollázsszerű költeményt (magamban szívesebben nevezem kórusműnek), ahol minden tétel a kiállítás egy-egy sorozatához kapcsolódik. 


Tovább a kortarsonline.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-12-09 12:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.