Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


5 kérdés amin az idei Ars Electronica óta agyalunk (Sárai Vanda)

Az idei Ars Electronica fesztivál befogadhatatlanul nagyra sikeredett. Viszont számos olyan kérdést vetett föl, amely a következő években meghatározó lehet. Ott jártunk.

Az Ars Electronica műfajából és témájából adódóan is rendhagyó: egy olyan fesztivál, amely a művészet, a technológia és a társadalom közös halmazának leginnovatívabb újdonságait prezentálja évről évre, mindenképp kimozdítja a látogatót a komfortzónájából. Linzben az idei fesztivál az Out of the Box – the Midlife Crisis of the Digital Revolution” címet kapta, amellyel tudatosan próbálták kihasználni a mára klisévé vált kifejezés többértelműségét. Az out of the box ugyanis egyszerre jelentheti azt, hogy valami használatra készen áll – ezt vehetjük itt nagyon konkrét, ugyanakkor átvitt értelemben is: vonatkozhat az eszközeinkre, amelyeket csak kiemelünk a dobozukból, és már nyomkodhatjuk is őket, vagy épp a social média feedjeinkre, ahol tálcán kínálják a számunkra érdekes tartalmakat. Ennek kényelme persze legalább annyira beszűkíti a gondolkodást, mint amennyire a közösségi média kinyítja a világot. Az Ars Electronica kurátorai ezt egyfajta “digitális póráznak” nevezték el, amelyért nagyon komoly árat kell fizetnünk – ha épp nem pénzben, akkor az adatainkkal, a jelenlétünkkel. Ide kívánkozik a mára klasszikussá vált frázis: ha valami ingyen volt, akkor te voltál a termék.

Tovább az artportal.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-11-30 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.