Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


„Lehet-e a jövőre emlékezni?” – Beszélgetés Bánki Évával, a Fordított idő-trilógia szerzőjével (Rieger Zoltán)

Most jelent meg a Jelenkornál a Fordított idő-trilógia harmadik kötete, az Összetört idő. Miért érdekel téged ilyen megszállottan a történelem?

Engem megszállottan csak a jelen érdekel. A „történelem iránti éhség”, hogy John Lukacs híres fordulatát idézzem, az én esetemben szintén a jelennel függ össze. A nyolcvanas években még verseket írtam, aztán hosszú időkre abbahagytam. A kilencvenes évek magyar irodalma, nyelvközpontúsága, társadalmi témák iránti közömbössége idegen volt tőlem. Viszont eközben én is rengeteg mindent megtanultam: középkori nyelveket, középkori történelmet.

A történelem valamiféle drog? Kábítószer?

Van valamilyen szorongásoldó hatása, igen. Ha az éjszaka közepén lépéseket hallunk a bezárt lépcsőházban, akkor megnyugtató arra gondolni, hogy eddig a részeges szomszédunk szokott éjszakánként a lépcsőn dülöngélni, tehát nem valószínű, hogy most egy kísértet vagy betörő járkál a házban. A korábbi tapasztalatok felelevenítése csillapíthatja a szorongásunkat.

Tovább a naputonline.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-11-23 12:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.