Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Rajk László: A tér tágassága (életútinterjú) – részlet (Kérdező: Mink András)

...a több éve kivégzett apám, Rajk László nevét 1954. július 13-án „saját kérésére” Györk Lászlóra változtatják, erre a névre – az adminisztráció nem hibázik – kiadnak anyámnak házassági anyakönyvi kivonatot és apámról halotti bizonyítványt is. – Részlet a szeptember 11-én elhunyt Rajk Lászlóval készült életútinterjúból, mely a Tények és Tanúk sorozatban jelenik meg hamarosan a Magvetőnél. 

Négy hónapos voltál, amikor édesapádat letartóztatták, és vele együtt lényegében téged is letartóztattak, gyermekotthonba kerültél.

A Pikler Emmi-gyermekotthonba, amelyik a Lóczy Lajos és a Hankóczy utca sarkán található, és Pikler Ház néven mind a mai napig működik mint bölcsőde és pedagógiai műhely. De semmire sem emlékszem abból az időből. A rendszerváltás után, amikor Tardos Márton felesége, Tardos Anna volt ott az igazgató, elmentem megnézni az épületet, amely szinte semmit nem változott, hátha beugrik valami, de semmi nem ugrott be.

Tovább a litera.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-10-20 12:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.