Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Az olvasás, mint teremtő mozzanat - tanulmányok, esszék, kritikák. (Türjei Zoltán)

Tanulmányok, esszék, kritikák – Erős Kinga: A belső szobához, Orpheusz, 2013;  Ekler Andrea: A szabadság hívása, Orpheusz, 2014;  Alföldy Jenő: Két költő, Orpheusz, 2014

Az Orpheusz kiadó három keményfedeles könyvét olvasva arra a felismerésre jutottam, hogy a köteteket az igényes, szép külső megjelenés és a kiváló szerkesztői munka mellett az a belső attitűd fűzi össze, ahogyan közelednek az olvasóhoz. Annak ellenére, hogy esszék, tanulmányok és kritikák kaptak helyet a lapokon az volt az érzésem, hogy az elmélkedések nem annyira az írást, sokkal inkább az olvasást választják szövegeik tárgyául. Persze, hogy ugyanaz a megírt szöveg, mint az olvasott, de ahogy Gadamer, Riceour és a modern hermeneutika óta tudjuk a szerző és az olvasó találkozása egy adott szövegen keresztül igen mély, bensőséges és főként teremtő mozzanat. Az olvasó, aki nem pusztán befogadója, hanem egy újabb láncszemként újra- és továbbalkotója az irodalom folyamatainak, hangsúlyosan jelen van ezekben a kötetekben.

Tovább a deakkert.dfmvk.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-08-31 12:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.