Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Megütik az embert, és fáj – Molnár Ferenc: Liliom / Szentendrei Teátrum (Puskás Panni)

Szokol Judit szentendrei Liliom-rendezésében a címszereplő helyett hangsúlyozottan az ő szerelme, Julika kerül a nézői figyelem középpontjába. Závoczky Endre pedig ennek hatására kissé perfiériára szorul saját történetében. PUSKÁS PANNI ÍRÁSA.

 

 

Kevéssé érdekes, a Liliommal kapcsolatban folyton emlegetetett színháztörténeti közhely, hogy a dráma az 1909-es vígszínházi ősbemutatóján megbukott. Sokkal érdekesebb ennél az a tény, hogy az 1910-es bécsi bemutatója hatalmas siker volt, és hogy nagyjából innen datálható a dráma máig tartó népszerűsége. Ám érdekes, hogy míg a külföldi bemutatók sora inkább a mű mesei-allegorikus rétegeit helyezi a fókuszba, addig itthon egészen a nyolcvanas évekig nem szakadt el a színrevitel a külvárosi szociokulturális ábrázolásmódtól. A közelmúlt kanonizált Liliom-előadásai között Babarczy László 1983-as kaposvári, Schilling Árpád 2001-es Thália Színházbeli és Bodó Viktor 2010-es grazi rendezését emlegetik legtöbbet a kritikák. A Szentendrei Teátrum produkciója ebbe a játékhagyományba illeszkedik, és legfőképp az elsővel, Babarczy előadásával kerül szorosabb kapcsolatba.

 

Tovább a revizoronline.com cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-08-13 08:15:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.