Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Új mágikus világképek felé. Az 58. Velencei Biennále központi kiállításáról I. (Gadó Flóra)

 

A kiállítás címében foglalt "érdekes idők" úgyszólván itt vannak a nyakunkon. Lehetséges-e a közelítő káoszt valamiféle mágikus közelítéssel értelmezni és valamiféle renddé szelidíteni?

Sokat kritizálták Ralph Rugoff kurátort az idei, 58. Velencei Biennále banálisnak ható címadása miatt. Szinte mindenhol elhangzott, hogy a May You Live In Interesting Times kifejezés egy ősi kínai átok és ennek aktualizálásában rejlik a cím nyitja, azonban ez sem győzte meg a szakértőket a cím találó voltáról. Ha kicsit jobban utána olvasunk kiderül az is, hogy a kínai eredet csak fikció, a Nyugat kreálta, ki tudja már milyen okból, minden esetre mostanra már számos politikus és író is hivatkozik a mondás kínai eredetére. Ezzel a csavarral együtt is, még mindig kicsit felszínesnek, eufemisztikusnak hathat Rugoff címadása, ám ha belegondolunk, valójában épp egyszerűségében működhet az átokból „áldássá” alakított közmondás.

Tovább az artportal.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-07-01 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.