Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Átkozódva szitkozódna – James Baldwin: Ha a Beale utca mesélni tudna (Tóth Nándor Tamás)

Nem lányregény a harlemi gettó szerelmi történetéről szóló Ha a Beale utca mesélni tudna, pedig egy 18 éves lány meséli el. James Baldwin könyve a hetvenes évek fekete Amerikájának fontos korlenyomata.
Az afroamerikai irodalomnak ugyanazokat az akadályokat kellett lebontania, mint a kisebbséghez tartózó tagjainak: a közönyt, a kirekesztést, az elutasítást, a privilgeizált státuszhoz való hozzáférés megtagadását. Nem meglepő, hogy a múlt század legnagyobb feketebőrű amerikai irodalmárai valamennyien aktivisták is voltak egyben. A ún. Hárlemi reneszánsz a második világháború előtt még a líra nyelvén kiáltott fel az igazságtalanság ellen. Ez később prózába fordult, amikor megérkeztek a „Nagy vándorlás” tagjai az amerikai délről az északi rozsdaövezetbe. Az elnyomó szegregáció béklyóitól való megszabadulás aktívvá és büszkévé tette az afroamerikai közösségeket. A magukat liberálisnak valló északiak elutasítását már nem nyelték le. New Yorkban a Hárlemi reneszánsz a polgárjogi küzdelem korszakába váltott.

Tovább a filmtekercs.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-05-09 03:31:15

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.