Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Portré: Gilbert Varga

A Pannon Filharmonikusokat 2019. január 1-jétől két vezető karmester irányítja, Magyarországon elsőként. A zenekar igazgatója, Horváth Zsolt felkérésére szerződött az együtteshez a világszerte elismert Gilbert Varga, aki magyar gyökerekkel bír és bár soha nem élt itt, saját elmondása szerint kicsit úgy érzi, mintha hazajönne Magyarországra.
Gilbert Varga igazi világpolgár. „Londonban születtem. Négy éves voltam, amikor Svájcba költöztünk a szüleimmel, ott nőttem fel, ott jártam iskolába, ott tanultam nyelveket. A nagyszüleim 1956-ban érkeztek Svájcba, tőlük hallottam magyar beszédet és tanultam meg valamelyest én is. Karmesterként nagyon sok országban dolgoztam: Észak- és Dél-Amerikában, Európában és Ázsiában is. Éltem Svédországban, Németországban, Spanyolországban és Tajvanon. Bizonyos értelemben mindenhol otthon vagyok, miközben sehol sem vagyok otthon. Már tizennyolc éve, hogy Dél-Franciaországban van egy házam, ott töltöm a legtöbb időt, ha éppen nem vagyok úton.”
  
  

Megjelent: 2019-04-27 04:18:22

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.