Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Ahogy ez a két ember egymásra néz, abban benne van minden (Sándor Anna)

Szüleinek kalandos története ihlette az Oscar-díjas Paweł Pawlikowskit, hogy elkészítse legújabb filmjét két zenészről, akiket az ötvenes években elválaszt a Kelet és Nyugat közötti határ. A Hidegháború meglepően rövid film ahhoz képest, milyen pontos tablóban tárja fel a szerelem természetét.
Nagy ereje van annak, mikor akarják az embert, és amikor ez az akarat viszonzásra talál. És nagy ereje a nyers, egyszerű vágynak, amit nem kell és nem is lehet túlbeszélni. De énekelni lehet róla, például abban a lengyel népdalban, amely többször is elhangzik a Hidegháború című filmben.
„Én a legényt nyakon csípem, Szeretni fogom, amíg élek” – énekli előbb egy koszos kislány egy szegényes házban, aztán egy szláv szépség a sztálinista művelődési ház színpadán, később ugyanő a folyóban sodródva, majd egy párizsi dzsesszklub színpadán. Az apropó és a hangszerelés változik, ám a dal ugyanaz marad, ahogy változatlanul heves a szerelem is, amely összköti a film főhőseit. A Hidegháború pedig fájdalmas érzékenységgel vizsgálja meg ennek a szerelemnek a természetét.
  
  

Megjelent: 2019-03-26 05:17:01

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.