Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Önfelszámolás a hangok birodalmában – Átlátszó Hang újzenei fesztivál, nyitókoncert, 2019 január 6, Zeneakadémia (Acha Diana Flor)

Idén rendezték meg hatodszorra az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivált, amelynek missziója szélesebb körben megismertetni a hazai közönséggel az újzenét és az ahhoz kapcsolódó társművészeti produkciókat. A külföldi művészek bevonása mellett a fesztivál két kurátora, Gryllus Samu és Horváth Balázs évről évre műhelyfoglalkozásokkal segíti elő, hogy a közönség megismerje az európai zenei hagyományhoz szokott fülnek szokatlan harmóniák világát.

A január 4-től 20-áig tartó fesztivál nyitókoncertje január 6-án volt, ismét a Solti teremben, két részből álló műsora az ázsiai dallamvilágot vette alapul. Az első rész gagaku-zenével kezdődött, amelyet a kulisszák mögött Wu Wei adott elő egy ősi kínai, fúvós hangszeren, shengen (szájorgonán). A gagaku japán udvari zene, jelentése „nemes, művelt, kifinomult zene”. A gagaku a kínai sómióból ered, amely buddhista vallási-rituális műfaj: a VIII. században funkcióváltással épült a japán kultúrába.

Tovább a kuk.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-01-29 08:35:23

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.