Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


A bolondok művészetétől a pszichopatologikus művészetig – Szent Anna Kórház, Párizs (Cserba János)

Ez a különleges múzeum egy híres párizsi pszichiátriai intézet keretein belül működik és hosszú évtizedek óta gyűjti az ott megfordult betegek alkotásait.

A mentálisan betegnek tekintett emberek képzőművészeti alkotásait általában némi borzongással vegyített érdeklődéssel nézzük, figyelve, hogy betegségük hogyan nyomja rá bélyegét kreatív tevékenységükre. Közhely, de igaz, hogy az alkotás pillanatában csak vékony mezsgye választja el a zsenit és a beteget, és sokszor nem is választható ketté, hogy személyiségük melyik állapota „felelős” az alkotásért. A művészetek története gazdag olyan alkotókban, akik elme- vagy idegállapotuk miatt rövidebb-hosszabb ideig kórházi, intézeti kezelésre szorultak. De általánosságban is elmondható, hogy a betegnek tartott, ápolásra szoruló emberek számára a kreatív tevékenység nemcsak kikapcsolódás, de gyógyszer, kezelési mód is lehet.

Tovább az artportal.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-01-24 13:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.