Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


"Nem mi kaptuk a pofonokat" - Peter Ogi zeneszerző a Spionsról (Legál Tibor)

2010-es interjúnk a január 2-án elhunyt zenésszel.

 

Tavaly ősszel Underground katalógus címmel CD-válogatás jelent meg az 1980-90-es évek fontosnak tartott hazai zenekarainak archív anyagaiból. A gyűjtemény egyik legizgalmasabb darabja azonban még a hetvenes évek végéről származik: ez a maga korában alig ismert, de azóta a magyar punk "kályhájának" tartott Spions felvételeit tartalmazza. Az együttes alapítói, Molnár Gergely énekes-szövegíró és Hegedűs Péter gitáros-zeneszerző már 1978-ban elhagyta Magyarországot, s külföldön próbált szerencsét, de hamarosan elváltak útjaik. Hegedűs Peter Ogi néven vált ismertté. Íme a Spions története az ő előadásában.

*

Magyar Narancs: 1977-ben a Zeneakadémia hallgatója voltál, egy évvel később menekült kelet-európai gitáros Párizsban. Miért fordítottál hátat a komolyzenének?

Peter Ogi: Zeneakadémiai osztálytársammal, ifj. Kurtág Györgygyel baráti kapcsolatom alakult ki. Sokat jártam hozzájuk, a papája tanított is, s tulajdonképpen rajtuk keresztül ismertem meg azt a művésztársaságot, ami szembement a hivatalos kultúrával, és egy teljesen más értékrendet képviselt, mint amiről addig tudtam. Nyilván a család is közrejátszott abban, hogy Gyuri értesültebb volt nálam, én pedig nyitott az új ismeretekre, így partnerek lettünk olyan izgalmas zenei kísérletekben, ami különben tiltott gyümölcsnek számított az akadémián. Például Jimi Hendrix gitárjátékát analizáltuk, s tapasztalatainkat saját "kortárs" műveinkben használtuk fel. De neki köszönhetem azt is, hogy közreműködőként részt vehettem az akkori happeningeken, Halász Péter színházi előadásaiban, Hajas Tibor performanszain.

 

Tovább a magyarnarancs.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2019-01-03 11:00:58

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.