Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


A kínai festő, aki a nyugati művészeten át talált vissza a gyökereihez (Cserba János)

Két ország is büszke a kínai születésű, de életének nagyobbik részét Párizsban töltő Zao Wou-Kire, akinek munkássága egyedülálló módon ötvözte a keleti és a nyugati művészet hagyományait. Műveit most a Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris mutatja be.

A rangos párizsi múzeum egy olyan világhírű, nálunk talán kevésbé ismert művészt mutat be, aki a hagyományos kínai festészettől indulva, ötven évig tartó hosszú és meglehetősen szokatlan utat bejárva, az absztrakción és a lírai absztrakton keresztül végül visszajutott szülőföldje tradicionális festészetéhez. „Ha Párizs hatása letagadhatatlan is művészi fejlődésemben, paradox módon azt mondhatom, hogy itt fedeztem fel fokozatosan a kínai kultúrát és itt tértem vissza gyökereimhez. Az ember általában egyetlen, de elválaszthatatlan szállal kapcsolódik nemzeti hagyományához – nekem ebből kettő is jutott: a kínai és a francia…” – mondta egy interjú során az 1920 és 2013 között élt Zao Wou-Ki.

Tovább az artportal.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2018-12-13 05:36:24

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.